[FOTO] Ministrul Educației din Croația, impresionat de calitatea învățământului românesc

Ministrul Educației din Croația, Pavo Barisic a vizitat astăzi Școala Gimnazială din Lupac și Liceul Bilingv Româno-Croat din Carașova.

Alături de inspectorul școlar general Adrian Doxan și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale a stat de vorbă cu elevii care învață limba croată dar și cu profesorii acestora. Ministrul Pavo Barisic a încercat sa identifice problemele comunității croate și să găsească soluții  pentru desfășurarea unui proces de învățare în condiții optime.

,,Este prima vizită organizată în România pentru ministrul educației din Croația, este o onoare deosebită că este prezent în județul Caraș-Severin. Prezența sa în comunele Carașova și Lupac au o importanță deosebită pentru că elevii și profesorii vor avea ocazia să discute cu oficialii din Croația și să își  expună dorințele și nevoile pentru a fi sprijiniți în studiul limbii materne”, a declarat pentru Radio Reșița inspectorul școlar general, Adrian Doxan.

Ministrul Educației din Croația și-a exprimat mulțumirea de modul în care funcționează sistemul de învățământ din România și  mai precis în unitățile școlare din comunele Carașova și Lupac. Pavo Barisic a ținut să precizeze că există o colaborare de mai mulți ani între  Ministerul Educației din România și  cel din Croația și și-a exprimat dorința ca această colaborare să continue și în viitor.

,, În calitate de ministru al educației din Croația, pot spune că am învățat multe de la dumneavoastră. Ministerul nostru sprijină de ani de zile ministerul din România prin programe și materiale educaționale dar suntem conștienți că mai trebuie îmbunătățită această colaborare. Minoritățile naționale trebuie să aibă o politică pozitivă pentru că au un rol deosebit, reprezintă o punte de legătură între popoare. În acest sens, vom menține programele existente cu cadrele didactice și le invităm pe această cale în Croația la stagii  de pregătire.  De asemenea  vom trimite și noi profesori din Croația în România”-a precizat ministrul educației din Croația, Pavo Barisic.

Ministrul Educaţiei din Croaţia, Pavo Barisic a fost deschis la noi propuneri de colaborare de la dascălii şi elevii din comunele Carașova și Lupac și dorește ca în viitor, profesorii din ambele țări să facă schimb de experiență pentru a-și împărtăși metodele de predare.

Andreea Lupșa și Daniel Lucacela