thea vid 3

Prietena munţilor, alpinista lugojeană Thea Vid, este implicată din plin în aceste zile în acţiuni de voluntariat în Nepal, ţară ce a fost lovită recent de un cutremur devastator. Împreună cu un grup de voluntari din mai multe ţări, Thea ajută la reconstrucţia a trei şcoli în zona Sattikuriya, grav afectată de seism. Voluntarii au început munca de la zero, colectând materiale, construind fundaţia şi zidurile exterioare.

Prezenţa lugojencei în Nepal este explicată de colegii din Asociaţia „Voluntari Timişoara”: „La o primă concluzie pripită nu am putea înţelege de ce Nepal, un centru spiritual al acestei lumi, a fost lovit de natură în cel mai brutal mod cu putinţă. Dar acum Nepal cheamă întreaga lume la unitate şi solidaritate a oamenilor pentru oameni. Thea înseamnă zâmbeţ armonie şi dedicare către cele mai înalte scopuri ale conştiinţei umane: ajutorare necondiţionată. Thea îţi mulţumim şi faci cinste acestei ţări!”. Pe lângă construcţia acestor şcoli, Theodora Vid a mai fost implicată şi în alte proiecte sociale în Nepal, destinate în special copiilor.

Thea Vid este prima alpinistă din România care a depăşit altitudinea de 8.000 de metri, cucerind anul trecut vârful Cho Oyu din Himalaya, înalt de 8.201 metri, al şaselea vârf din lume ca înălţime. Thea Vid mai are la activ o premieră: este prima româncă ce a urcat pe Acoperişul Americii de Nord – Muntele McKinley, de 6.194 metri înălţime şi singura femeie care s-a încumetat să urce Aconcagua (6.962 m) pe ruta aşa-numitului Gheţar Polonez.

Născută la Lugoj, la 28 noiembrie 1982, Thea s-a obişnuit de mică cu muntele. Mergea cu părinţii la ski, în fiecare iarnă, pe Semenic. „Pe când aveam 15 ani, dl. profesor de fizică „Herr” Schlupp ne-a dus în Retezaţ unde pe vremuri era Refugiul Ştevia, construit de Clubul de Turism Concordia din Lugoj. Acolo am ajuns pentru prima oară pe munte, vara, cu rucsacul în spate. De atunci m-am îndrăgostit de munte şi n-am mai putut trăi fără el. Nu ştiu dacă pot numi alpinismul o „carieră”, pur şi simplu mi-a plăcut foarte mult să merg pe munte şi, tot mai suş tot mai suş astfel că am fost prima femeie din România care a depăşit 8000 de metri! „, spune Thea.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Thea rămâne la visul său – Everestul.

(Ion Moldovan)