[FOTO] Început de Advent

Advent

În 30 noiembrie, credincioşii catolici de rit apusean (latin) intră în perioada numită Advent. În organizarea actuală a Liturghiei romane, Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Termenul latin „adventus” înseamnă „venire” şi semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.

Cei care cunosc obiceiurile tradiţionale ale catolicilor de rit apusean, ştiu faptul că în această perioadă ei îşi pun în casă o coroniţă din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roşie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în aşa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.

Acest obicei cu coroniţa de advent se regăseşte şi în multe case catolice din Banatul Montan, a informat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Judeţul Caraş-Severin.

Despre semnificaţia Adventului şi a timpului de dinaintea Crăciunului, părintele vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Johan Dirschl:

 

 

Sursa foto: Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţiei a Adulţilor Reşiţa

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles