[FOTO] Hoinărind printre egrete, cormorani …. şi maldăre de gunoaie de Ziua Mondială a Biodiversității

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, a realizat în acest sfârșit de săptămână activităţi destinate protejării patrimoniului natural din Parcul Natural Porţile de Fier pe un traseu de-a lungul Dunării, între localităţile Coronini şi Baziaş. Activitatea a marcat Ziua Internaţională a Biodiversităţii.

Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică (sau Ziua Mondială a Biodiversității) este organizată anual pe 22 mai pentru a promova problema biodiversității.

Diminuarea drastică a faunei piscicole, în special a sturionilor, după executarea barajelor de la cele 2 hidrocentrale de la Porţile de Fier și lipsa construcţiilor/instalaţiilor de tranzit a faunei piscicole sunt doar câteva din multele fenomene cu impact major asupra mediului din acea zonă. La aceasta se adaugă şi greşeli premeditate în exploatarea barajului de la hidrocentrala Porţile de Fier I care, în 2015, a distrus mare parte a faunei din ariile protejate declarate ca zone umede pe Dunăre. Aceste fenomene par a deveni eterne iar locuitorii s-au resemnat la gândul că pentru stoparea acestor agresiuni nimeni nu va face nimic.

La activitate au participat 35 de tineri voluntari care activează în cadrul GEC Nera. Aceştia au realizat o monitorizare a stării mediului, o campanie de informare şi de discuţii cu locuitorii din zonă în legătură cu respectarea regulamentului activităţilor antropice din Parc iar la final o igienizare la punctul turistic Gaura cu Muscă de pe teritoriul comunei Coronini.

Aria de igienizare ar fi putut continua şi la ambalajele din golful Dunării de la Baziaş, o altă zonă critică devenită eternă, dar toate primăriile din zonă contactate au transmis că nu pot primi sacii cu ambalaje deoarece nu au depozite ecologice autorizate.

Sursă Foto:Facebook

Alexandru Galbenu

Cele mai citite

Related Articles