[FOTO] Festivalul Tata Oancea din Bocşa serbează cea de-a 42-a aniversare

969

UPDATE:

Festivalului “Tata Oancea” din Bocșa s-a încheiat cu succes Juriul a deliberat, iar marele premiu a celei de a 42-a ediție, a festivalului de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean, “Tata Oancea” din Bocșa, a ajuns la Ocna de Fier, la Gheorghiță Brebenar. Poetul de la Ocna de Fier a reușit să convingă juriul secțiunii de creație prin materialul trimis, rezultat a 20 de ani de experienta în poezia dialectală. Gheorghiță Brebenar s-a îndrăgostit de acest gen de poezie prin anul 1998, prin comparație cu poezia lirică, pe care o scria încă din adolescență. Festivalul de creație şi interpretare a poeziei în grai bănățean “Tata Oancea” din Bocșa, a mai avut încă 14 câștigători. Directorul Casei de Cultură Orășenești din Bocșa şi organizatorul festivalului, Dan Liuț, a pus la dispoziție lista câștigătorilor: MARELE PREMIU GHEORGHIȚĂ BREBENAR – OCNA DE FIER PREMIUL I CORNEL DRAGOESCU – VERMEȘ ELENA BORCHESCU – BORLOVENII NOI PREMIUL II IANCU ALMĂJAN – REȘIȚA VASILE LIHĂT – HODONI PREMIUL III ILIE DRAGALINA – CERNA LIVIA ILCĂU – TIMIȘOARA PREMIUL A.S.G.B. ALINA VELIMIROVICI – ORAVIȚA PREMIUL REVISTEI „TĂT BANATU-I FRUNCEA” CAMELIA-LILIANA PĂIAN – TIMIȘOARA PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI AMALIA MARIA STOICA -SECUSIGIU PREMIUL CASEI ORĂȘENEȘTI DE CULTURĂ BOCȘA IOAN ALEXANDRU ARDELEAN – MACEA MENȚIUNEA I VENUS CĂPĂLNĂȘAN – ARAD PETRU GABRIEL – TIMIȘOARA MENȚIUNEA II ARIANA FLORINA COLGIA – TIMIȘOARA GHEORGHE ȚEPENEU – REȘIȚA.

……………………………………………………………………………….

Festivalul de creaţie şi interpretare a poeziei în grai bănăţean “Tata Oancea” din Bocşa şi-a deschis vineri, 9 noiembrie, porţile pentru două zile. Devenit deja tradiţie, festivalul serbează ce-a dea 42-a ediţie. La eveniment şi-au anunţat prezenţa peste 130 de copii din 23 de localităţi, 37 de unităţi de învăţământ, 3 judeţe şi două ţări – România şi Serbia.

Festivalul a debutat cu ediţia dedicată tinerelor talente urmată de un spectacol folcloric susţinut de tinerii dansatori ai Ansamblului “Bocşana”.

Ne bucurăm că şi anul acesta copiii sunt dornici să recite în graiul mumii lor” a declarat directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ.

Festivalul va continua şi mâine cu o ediţie dedicată creatorilor şi interpreţilor adulţi. Vor fi peste 25 de poeţi din Caraş-Severin, Arad, Timiş, dar şi din Serbia. Evenimentul va începe la ora 10:00, la Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa la o masă rotundă cu tema “Literatura dialectală bănăţeană – fenomen literar marginală”. În cadrul aceluiaşi eveniment vor avea loc şi lansări de carte şi reviste şi se va încheia cu un spectacol care va cuprinde poezie în grai bănăţean, muzică populară şi alte surprize.

Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei oraşului Bocşa, Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură, Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean, Asociaţia “Pe urmele lui Tata Oancea” şi a Episcopiei Caransebeşului.

42 de ediţii neîntrerupte, la doar 45 de ani de la dispariţia marelui om de cultură Tata Oancea sunt cele care spun totul despre acest festival emblematic al Bocşei, un adevărat “brand” cum “zâcie bănăţanul de astăzi, nu paurele de ieri” al Banatului montan“, a mai declarat pentru Radio România Reşiţa directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ.

(Casandra Butean)