festival Hercules folclor ultima seara (7)

Spectacolul de gală desfăşurat vineri seara, 10 iulie, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol a încheiat cea de-a 45-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor HERCULES, care a reunit formaţii artistice din America de Nord, America de Sud şi Europa. Ca de obicei în fiecare dintre cele cinci seri ale festivalului, spectatorii au umplut gradenele Teatrului de Vară, dornic să urmărească și să aplaude diversitatea folclorică sdusă de ansanblurile participante!

„Balul” ultimei seri a fost deschis de Ansamblul KUD din Majdanpek (Serbia), cu o activitate de peste 55 de ani și care a prezentat dansuri bătrânești și un dans din zona Brestovița, numit BRESTAVIANA. A urmat un moment festiv în care Oana Gabriela Petrica – directorul adjunct al Centrului Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a înmânat DIPLOMA DE EXCELENȚĂ directorului Direcției județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Caraș-Severin – dr. Liubița Raichici și directorului Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin – prof. Gheorghe Țunea, care este și directorul festivalului.

Seara a continuat cu evoluția Ansamblului WICI – SONG AND DANCER THEATER venit din Chicago – Illinois (SUA), înființat în anul 1972, pentru promovarea culturii poloneze în rândul comunității poloneze din Chicago și pe tot cuprinsul SUA. Pe scena festivalului din Băile Herculane, ansamblul nord-american a adus dansuri specifice zonei de proveniență – Chicago, programul cuprinzând un vals american, dansuri din Could Mountain, dans western, dans cowboy și dansul clogging – tipic Munților Apalași din Carolina de Nord și Carolina de Sud. Dealtfel, dansatorii americani au impresionat prin ținuta costumelor, dar și a actului artistic, fiind răsplătiți cu aplauze de public! Din America am revenit brusc în Banat cu Ansamblul SEMENICUL al Centrului județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, dansatorii reșițeni demonstrându-și profesionalismul prin ceea ce au adus pe scenă: brâuri bărbătești vechi de 45 de ani; suite de dansuri de pe Valea Sebeșului, din Câmpia Banatului și Valea Timișului. Cântecul popular a răsunat prin vocea solistelor vocale Maria Garaș, Alin Turculescu și Ramona Vița.

Ca și în seara precedentă, Ansamblul Academiei culturale și artistice MIRCHE ACEV din Skopje (FYR Macedonia) a fost la înălțime prin dansurile din zona capitalei. De un mare succes s-a bucurat Ansamblul de copii KREMIKOVCHE din Bulgaria, micuții dansatori de peste Dunăre fiind o prezență inedită, dar și spectaculoasă pe scena festivalului! Aceștia au arătat spectatorilor dansurile Racevița, Șopceta și Sitnoto – din zona Kremikovche. Finalul a aparținut folclorului bănățean prin adevăratul spectacol susținut de ansamblurile DATINA din Ghiroda (Timiș), ARMENIȘANA  al Casei Culturale din Armeniș, iar după evoluția Ansamblului ZESTREA GUGULANILOR  de pe lângă Muzeul Regimentului de Graniță din Caransebeș a căzut cortina peste această ediție a festivalului.

La sfârșitul manifestărilor, prof. Gheorghe Țunea – directorul festivalului ne-a declarat: „Suntem foarte mulțumiți cum a decurs această ediție, toate formațiile anunțate fiind prezente în festival. Dacă ar fi să caracterizez această ediție, aș spune că s-a impus, în primul rând, prin tinerețea artiștilor participanți, dar și prin calitatea artistică dosebită, fiecare colectiv artistic căutând să se impună, deși nu este  o manifestare cu caracter competitiv! O noutate ar fi prezența unor colective artistice care participă pentru prima dată la acest festival și am în vedere ansamblul din Barcelona – Spania, dar și ansamblurile din Slovacia și Bulgaria, zona Balcanilor fiind foarte bine reprezentată. Acest festival oferă și posibilitatea unor parteneriate, pentru că la această ediție ansamblurile din Slovacia și Bulgaria au participat prin parteneriatul lor cu Școala Populară de Arte și Meserii ION ROMÂNU din Reșița, iar ansamblurile din Niș și Majdanpek prin parteneriatul cu Ansamblul SEMENICUL. Fiind o ediție jubiliară, noi am invitat cinci fotografi – profesori la diverse facultăți de media din țară – care ne vor da fiecare câte 100 de fotografii pentru editarea unui album care să reflecte acest festival pentru că, până la urmă, aceste lucruri vor rămâne! Mulțumim RADIO ROMÂNIA REȘIȚA pentru că în fiecare zi ați transmis și publicul care nu a fost prezent în Băile Herculane a reușit să ia contact cu ceea ce s-a întâmplat și pentru că promovați acest festival, Radio ROMÂNIA REȘIȚA  fiind partener media!

(Paul-Sever Smadu)