[FOTO-VIDEO] Criza refugiaţilor. MAI instalează corturi în vestul ţării

corturi lunga refugiati

Ora 19.00

Peste 100 de corturi ale ISU si MAI, şi 4 cămine culturale care pot găzdui până la 100 de persoane, sunt pregătite pe raza comunei cărăşene Moraviţa, situată la aproximativ 60 de km de Timisoara. Atmosfera în localitate este calmă.  Reprezentanţii ISU ne-au declarat că mobilizarea de forţe în zonă este doar un exerciţiu de logistică menit să testeze capacitatea de reacţie a autorităţilor şi cadrelor MAI. (Hardy Chwoika)

Ora 17.00

Situaţia în cel mai vestic punct al ţării este calmă, localnicii sunt liniştiţi, nu îşi fac probleme, iar autorităţile la fel. Pe linia de frontieră cu România, Ungaria, momentan doar a marcat cu borne din ţăruşi amplasarea gardului, şi din informaţiile oferite de reprezentanţii poliţiei de frontieră, acesta nu va mai fi continuat, cel puţin în perioada imediat următoare.

Forţele de ordine comasate în zonă au fost retrase, şi elicoptere ale poliţiei de frontieră survolează fâşia verde dintre cele trei state. Primăria Beba Veche are de-asemenea pregătită o suprafaţă mare de teren, pe fostul izlaz comunal, pe care în caz de urgenţă poate amplasa zeci de corturi militare de mare capacitate. Poliţia de frontieră maghiară patrulează de-a lungul gardului din sârmă ghimpată în lungime de peste 177 km până la frontiera cu Croaţia.

Poliţia de frontieră sârbă este la fel calmă în ceea ce priveşte această poartă de intrare spre Europa de vest. Aceştia patrulează mai des ziua, comparativ cu noaptea, şi în afară de cei doi fugari afgani de zilele trecute, nu este deloc agitaţie.  (Hardy Chwoika)

Ora 13.00

Primele corturi au fost deja amplasate în satul Lunga, care aparţine comunei timişene Comloşu Mare, iar a doua tabără, la Stamora Moraviţa, este încă în curs de amenajare. Primarul Ovidiu Ştefănescu a declarat că în localitatea Lunga are loc un exerciţiu, pe durata a trei zile:

“Se testează reacţia autorităţilor de a interveni în criza refugiaţilor. După trei zile, corturile vor fi ridicate şi duse înapoi. Este vorba de aproximativ 100 de corturi. Fiecare cort este dotat cu paturi, vor fi şi corturi care vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. Au fost duse, la Lunga şi un generator de curent şi toalete ecologice. Fiecare cort poate găzdui aproximativ 11 persoane”, a declarat primarul Ovidiu Ştefănescu. Edilul a mai precizat că: “localnicii resimt o stare de tensiune, dar doar din cauza faptului că nu sunt informaţi, iar cu ajutorul mass-media o să îşi dea seama că este vorba de un simplu exerciţiu, deocamdată.”

Un localnic din satul Lunga i-a declarat că  unii consăteni se tem, în eventualitatea în care o să apară primii refugiaţi la noi în ţară, că: “o să ne convertească ei la Islam şi nu o să se dea ei în religia noastră.” Sunt și persoane care nu s-au speriat de instalarea corturilor și nici de o eventuală venire a refugiaților. Acestea sunt convinse că autoritățile vor ști să gestioneze situația.

Zona de graniţă este monitorizată cu mare atenţie, au fost suplimentate patrulele, iar elicoptere ale Ministerului de Interne survolează fâşia verde. În prezent prin punctele de trecere a frontierei către Serbia se circulă normal.

Vom reveni cu informaţii şi fotografii de la faţa locului transmise de Hardy Cvoica.

 

De același autor

Related Articles