Turiștii români care au ales vacanță în Grecia au de așteptat ore în șir la vamă, dovadă și fotografiile transmise redacției Radio Reșița.

Coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră Kulata – Promachonas are sâmbătă la prânz o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 6 ore, transmite Ministerul Afacerilor Externe, care citează informații de la Ambasada României în Bulgaria.

Acesta este singurul punct de frontieră terestră prin care turiștii români pot intra cu mașina în Grecia prin Bulgaria.

Aglomerația din punctul de frontieră este generată de faptul că autoritățile elene testează toți cetățenii statelor non-UE, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut guvernului Greciei găsirea rapidă de soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas (suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare), dar și clarificarea statutului punctului de frontieră Makaza.

Ca urmare a demersurilor efectuate de partea română, autoritățile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfășurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile locale ieșirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră – Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu mențiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.