[FOTO] Avram Iancu primul român din lume care a înotat fluviul Dunărea fără costum de neopren.Bravo, ROMÂNE!

O seară eveniment la Reşiţa. Bravo, ROMÂNE! Este concluzia şi mai ales sentimentul celor care au vizionat filmul SW!M al cărui protagonist este primul român din lume care a înotat fluviul Dunărea de la izvoare până la vărsare în Marea Neagră, fără costum de neopren, Avram Iancu, după cum i-am spus Crăişorul Dunării şi regizat de Sabin Dorohoi, reşiţeanul nostru.

Cele 89 de zile de încercări, de bucurie şi de curaj prin care au trecut cei doi şi echipa lor au fost asemeni unei Călăuze: O călăuză conduce doi oameni spre o zonă interzisă, unde se află o cameră în care se împlinesc toate dorinţele, în filmul rusesc  parabolă despre natura umană şi despre mântuire, iar în cazul nostru, Avram Iancu ne-a adus fiecăruia în parte bucuria, emoţia şi apartenenţa la ADN-ul românesc, pentru a ne regăsi…  Nu ştiu dacă Tarkovski ar fi putut mai adânc intra în emoţia umană pe valurile vieţii şi ale Dunării fiecăruia dintre noi, dar stările, imaginile şi profunzimea culorilor îmbălsămate în apele bătrânului fluviu ne-au adus România Frumoasă Acasă în căuşul lacrimilor, purificată, demnă şi binecuvântată.

Am scris mult , un jurnal de călătorie alături despre cei doi, Avram Iancu şi Sabin Dorohoi, am trecut fiecare prin vâltorile vieţii, am luat-o de la capăt de multe ori, dar acest film documentar ne-a predat o lecţie simplă, aceea de-a nu abandona.

În Anul Centenarului Marii Uniri filmul documentar SW!M este, mai mult decât orice altceva, un îndemn de-a începe următorul secol de Românie deasupra valurilor , pe creasta lor până la destinaţie , acolo unde întreaga omenire va spune frumos, aşa cum i-a spus un conaţional în afara graniţelor lui Avram Iancu: BRAVO, ROMÂNE!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles