Printre ultimele performanţe ale bibliotecarului hunedorean Avram Iancu, putem reaminti că românul nostru a adus Dunărea acasă pe braţe, a traversat Marea Neagră până la Istanbul, parcurgănd 630 de kilometri, în aproximativ două luni, în memoria lui Constantin Brâncoveanu, ucis la Istanbul împreună cu fiii săi,mărturisind: „Există, în lumea asta, valori pentru care merită să lupti și care transcend chiar și moartea”, iar în acest an a ajuns la finishul ultramaratonului arctic 6633.

Este al patrulea român din istorie care încheie acest concurs ce se desfăşoară în conditii extreme, după  Tibi Uşeriu care a câştigat de trei ori Arctic Ultra 6633 şi după Andrei Rosu şi Vlad Tănase.În această competiţie 9 din 15 concurenti au abandonat pe parcursul celor 611 kilometri, doar 3 au ajuns până în acest moment cursa, alţi trei aflându-se pe traseu.

Sportivul român a ajuns la Tuktoyaktuk, pe malul Oceanului Arctic, sâmbătă dimineaţa în Romania, la ora 11 .

De la ediţia de anul trecut traseul concursului Arctic Ultra 6633 s-a mărit cu 48 de kilometri. Tibi Uşeriu destine recordul cu 172 de ore şi 50 de minute.Mai mult de  80 la sută dintre cei înscrişi în această cursă abandonează.

Avram Iancu s-a aflat pentru a doua oară la ultramaratonul de la Polul Nord, după ce, anul trecut, a fost nevoit să abandoneze cursa la numai o zi din cauza unei dureri puternice apărută la gamba piciorului drept.

Cea de-a XI-a ediţie  a Arctic Ultra 6633 a fost câştigată de ultramaratonistul Paul Watkins care a ajuns la finish imediat dupa miezul nopţii de vineri în România. Paul Watkins a participat şi în anul 2017, dar a abandonat, declarându-se atunci multumit că s-a întors acasă cu toate degetele de la mâini şi de la picioare. Pe podium alături de Avram Iancu, pe  locul al doilea s-a clasat irlandezul Patrick O”Toole.

Ultramaratonul 6633 este considerat unul dintre cele mai dificile din lume din cauza temperaturilor scăzute la care trebuie să facă faţă participanţii.

Felicitări, Avram Iancu!

Anca Bica Bălălău

Sursa: Avram Iancu