[VIDEO-AUDIO] Tinerii voluntari reșițeni au experimentat Marbling-ul, tehnica de marmorare a hârtiei

Atelierul de Marbling a avut loc la Centrul de voluntariat Mansarda Reșița sub coordonarea consilierului pentru tineret, Daniela Lupșan.

Marbling-ul este procesul de vopsire a hârtiei sau a țesăturilor pe suprafața unei soluții de celuloză, oarecum ca uleiul pe apă. Vopselele plutitoare sunt transformate în modele. Apoi, capturăm modelul, designul realizat, așezând o bucată de țesătură sau hârtie în partea de sus a vopselei pentru a transfera lucrarea pe materialul nostru de lucru. Fiecare design este unic, oricât ne-am dori, nu se poate replica. Pe cât este atât de ușor, pe atât este de magic. Marbling, Suminagashi la japonezi sau Ebru la turci, cum mai este cunoscută, reprezintă o formă de artă antică răspândită pe tot globul. Datează din cărțile arabe care aveau coperte de cărți marmorate.

Într-o formulă restrânsă adolescenții voluntari au explorat tehnica de marmorare a hârtiei și de obținerea unor designuri unice.

”Fiecare lucrare este o adevărată piesă de artă unică. Am avut șansa de a explora propria creativitate și de a crea propriile modele”, au spus unele dintre participante:

În perioada următoare vor avea loc alte două ateliere interesante pentru voluntarii bănățeni, dar numărul participanților este foarte restrâns, respectându-se întocmai măsurile anticovid impuse.

foto: Radio Resita / Mira BellaandFlo