[FOTO-AUDIO] Eveniment spiritual la Moldova Nouă

În duminica a 5-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de preoții și credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moldova Nouă. Părintele Episcop a mers în această comunitate deoarece aici s-a lucrat în ultima perioadă la amenajarea exteriorului sfântului lăcaș. Preasfințitul Lucian a săvârșit slujba de sfințire a exteriorului bisericii, după care a oficiat și Sfânta Liturghie.

De dimineață l-au așteptat pe ierarh mulți credincioși, printre care numeroși copii și tineri îmbrăcați în costume populare, pentru a participa la acest moment important de sărbătoare.

Pentru că la această parohie se desfășoară o lucrare articulată, atât spirituală, culturală, pastoral-misionară, dar și administrativă și social-filantropică, Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit preoților, ctitorilor și binefăcătorilor Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Fiind ultima duminică din luna mai, s-a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie ierarhul a binecuvântat și noul sediu al Protopopiatului Moldova Nouă, amenajat în ultimii ani în apropierea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din oraș. O parte a acestui sediu va deservi activitățile social-filantropice pe care le desfășoară Parohia.

Parohia Sf. M. M. Gheorghe are și un Centru de tineret, desfășurând după un program bine stabilit mai multe activități spirituale și cultural-artistice ce vin în sprijinul copiilor și tinerilor, în special pentru cei care provin din medii defavorizate. Parohia se îngrijește să le ofere zilnic și o masă caldă câtorva zeci de persoane vârstnice.

La final, PS Lucian a formulat concluziile popasului spiritual de la Moldova Nouă:

Biserica cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă a fost zidită între anii 1774-1777. A fost precedată de un sfânt lăcaş din lemn, ridicat în 1733. Biserica este construită din piatră și cărămidă, în stil baroc, cu un singur turn în partea de apus, așa cum sunt majoritatea bisericilor din Banat. Pictura murală a fost executată în ulei, în stil baroc, în anii 1878 şi 1901 de către pictorul Gheorghe Putnic din Biserica Albă.

Cele mai citite

Related Articles