Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22:10, la emisiunea Boema ne bucurăm de prezenţa unei personalităţi complexe, E. S. Emil Hurezeanu alături de care vom face  un exercițiu cultural de înaltă ținută, fiindcă invitatul nostru este o o Călăuza culturală fascinantă.

A fost invitat în oraşul de pe Bârzava în cadrul evenimentelor ce au loc sub egida „REȘIȚA 250” organizate de Primăria Municipiului Reșița în colaborare cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan, Reșița care au realizat lansarea cărții Excelenței Sale, Emil Hurezeanu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Viena.

Volumul bilingv, intitulat „Zärtlichkeit, Routine/Tandreţe, rutină,/ Gedichte eines Knauserers 1979-2019,/Poemele unui parcimonios 1979-2019” , în traducerea lui Georg Aescht, este editat la Ludwigsburg, de către editura Pop Verlag, în anul 2020. Ediția a doua apare în anul 2021 la aceeași editură.

Emil Hurezeanu , Emilian-Horațiu Hurezean, s-a născut pe  26 august 1955, în Sibiu şi a devenit scriitor și publicist, care a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă.

După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice, impunându-se ca o adevărată personalitate a elitei culturale din România. Apoi, a fost Ambasador al României în Germania.

Între 1975 și 1979 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universitîții Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi și-a început cariera de jurisconsult în 1980 în 10 sate din zona Sebeș-Alba, unde a lucrat timp de un an.

 În anul 1981 se angajează ca librar în Sibiu, renunțând în scurt timp și la acest post. În același an, Ana Blandiana, în calitate de câștigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacției Echinox, iar aceasta îl nominalizează pe tânărul Emil Hurezeanu.

Pentru a putea primi pașaport, este nevoit să se angajeze ca avocat la Mediaș. Reușește să obțină pașaportul și, la 1 noiembrie 1982, pleacă la Viena. După terminarea celor două semestre ale bursei Herder ajunge la München unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1994. În octombrie 1983 primește azil politic în Republica Federală Germania.

În aceeași perioadă începe să scrie cronici politice, iar la moartea lui Emil Georgescu îi ocupă locul la rubrica Actualitatea românească. Totodată devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio și televiziune europene.

În 1985 primește o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază științe politice. Întors în Germania, își continuă studiile la universități americane din Europa, până la masteratul pe care și-l susține la Boston în Relații Politice Internaționale și Strategice.

În 1990 se întoarce în România și participă la „Fenomenul Piața Universității”, fiind în continuare salariat al postului de radio Europa Liberă.

În primăvara lui 1994, Emil Hurezeanu devine director al departamentului românesc pentru scurt timp (până la finele lui decembrie), după care pleacă la Köln (din ianuarie 1995) pentru a lucra ca director al secției române de la Deutsche Welle, unde scrie editoriale politice.

 Radio Europa Liberă se mută în iunie 1995 la Praga. Hurezeanu continuă să colaboreze cu acest post de radio.

Rămâne salariat la Deutsche Welle până în 2002, când se întoarce definitiv în România. Timp de cinci sezoane este realizatorul emisiunii România mea la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secțiunea talk-show.

Din 2005 realizează, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea Cap și pajură la Realitatea TV. Își continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii Interviurile Europa FM la postul cu același nume.

În România publică și două volume de eseuri politice, Între câine și lup (1996) și Cutia Neagră (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. În 1998 devine „cetățean de onoare” al Sibiului.

În februarie 2006 a fost numit director al ziarului România Liberă.La 1 februarie 2009 a devenit președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu.

Din 2015 până în 2021 a fost ambasador al României în Germania.

Cei mai mulţi dintre noi îl ştiu drept „vocea” de la Europa Liberă în ultimii si cei mai negri ani ai comunismului. Închideam bine ferestrele si, printre țiuiturile frecvenţelor radio, pe unde scurte, cu sonorul dat la minim, îl ascultam… Era sentimentul că nu suntem singuri şi speranţa că nu suntem uitaţi in „colonia penitenciară”.

Este o Călăuză Culturală a cărei diplomaţie şi erudiţie încântă şi innobilează.

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/ pentru a vă bucura de o întâlnire deosebită cu Excelenţa Sa Emil Hurezeanu, aflat pentru prima dată în Banatul de Munte!

Anca Bica Bălălău