[FOTO] Arbori distruși în Cheile Carașului, vinovații să plătească

arbori distrusi (5)

Grupul Ecologic de Colaborare Nera trage un semnal de alarmă asupra tăierilor ilegale de pădure şi că operatorii au găsit o nouă metodă de a şterge urmele.
Radio România Reșița a luat atitudine cu privire la sesizarea făcută de Grupul Ecologic Nera din județul Caraș-Severin referitoare la o situație de abuz asupra mediului înconjurător. Este vorba despre zona de protecţie integrală din locația denumită Jervani, care aparţine Ocolului Silvic Reşiţa, unde după cum susține directorul executiv al Grupului Ecologic, Cornel Sturza Popovici ultimele monitorizări indică faptul că se scot şi rădăcinile copacilor pentru a şterge urmele tăierilor de arbori:

În zona de protecţie integrală de la Jervani aparţinând Ocolului Silvic Reşiţa se scot şi rădăcinile pentru a şterge urmele tăierilor de arbori.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, a realizat în perioada aprilie – mai 2015 o monitorizarea a tăierilor de arbori din zona de protecţie integrală aferentă cantonului Jervani, aparţinând Ocolului Silvic Reşiţa. Zona de tăieri dă impresia unui parchet organizat, dotat cu utilaje şi rampe de încărcare, unde operatorul s-a straduit să scoată şi cioatele pentru a şterge urmele exploatării.
Unde au fost în această perioadă autorităţile direct responsabile de tăierile în PN Semenic – Cheile Caraşului? Aceste tăieri, conform legislaţiei actuale, sunt interzise într-o arie de protecţie integrală.
Nu o să mai cerem Administraţiei Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Timişoara, Comisariatulului Judeţean al Gărzii de Mediu Caraş – Severin şi Direcţia Silvică Caraş – Severin un punct de vedere privind acest caz pentru că suntem sătui de răspunsurile date în trecut de genul „….tăieri autorizate pentru toaletare, igienizare, etc” iar buştenii tăiaţi, atunci ca şi acum, erau sănătoşi şi de bună calitate.
Comunicatul ne-a fost expediat de către directorul executiv al Grupului Ecologic Nera, Cornel Sturza Popovici.

Radio România Reșița s-a sesizat, de asemenea și a prezentat situația și celor de la Ocolul Silvic Reșița, care au verificat zona Jervani, în avans față de termenul impus în contrat. Despre cele constatate vorbește directorul Ocolului Silvic Reșița, Adam Danilescu:

În zona de protecţie integrală de la Jervani, muncitorii agentului economic au distrus arborii și vor plăti pentru daunele aduse.

Reamintim, partida de masă lemnoasă a fost adjudecată de SC TDL Brădet, către care a fost emisă autorizația de exploatare. Agentul economic a solicitat că este nevoie și de reamenajarea traseelor pentru a scoate masa lemnoasă pe o lungime de 1200 de metri liniari, dar după cum constatăm au fost aduse prejudicii mediului au fost distruși 10 arbori, iar firma trebuie să plătească pentru cei aproape 4000 mc de material lemnos, 1100 de lei.

(Cristina Corocan)

1 COMENTARIU

  1. Ce se intamplă în zona de protecţie integrala Jervani pe malul drept al pârâului Ogaşul Moş Alexe este identic cu procedeul folosit in cazul rezervatiei naturale Groposu care aproape a disparut intre 2012 si 2014 . Pe fondul unui eveniment, real sau inventat, de calamnitare din cauza vanturilor se aproba o partida de taiere a doborâturilor de vânt. Este inrodus in padure operatorul dorit de Romsilva (in urma unei licitatii “speciale” cu un singur participant sau unei incredintari directe; aşa cum precizau zilele trecute reprezentanţii consiliului concurenţei). Operatorul nu este verificat cateva luni, timp in care taie ce vrea din padure iar la urma constatarile de taiere sunt facute doar pe doborâturi de vânt. In cazul in care apar interventii ale ONG-urilor este amendat operatorul cu sume simbolice pentru taierea abuziva a catorva copaci . In rare cazuri este sanctionat simbolic si padurarul care nu a verificat saptamanal parchetul, pentru ca probabil i s-a spus sa nu verifice. In fata unor asemenea feomene de coruptie legile devin neputincioase. Pentru taierile de la Jervani Ad. Parcul National Semenic Cheile – Caraşului, ca institutie direct interesata in consrvarea naturii in Parc, nu a prezentat la cererea GEC Nera copii dupa procesul verbal de calamnitare in urma vanturilor la Jervani si dupa aprobarea de taiere intr-o arie de protecţie integrala cum este cea de la Jervani. Cat despre imaginile prezentate de OS Resita, ele nu au data, pot fi de oriunde si de oricând . GEC Nera

Comments are closed.

De același autor

Related Articles