Prima acţiune în cadrul proiectului „Color the Village” – Mai mult decât culoare: reparat, tencuit, reconstruit pentru a reda înfăţişarea de odinioară comunei Eftimie Murgu din Caraş-Severin, una din cele mai importante pentru turismul din Banat.

Sâmbătă, 30 martie 2019, voluntarii Asociaţiei „Acasă în Banat” au dat startul lucrărilor la proiectul „Color the Village”, adică au pus mâna pe mistrii, lopeţi, pensule şi ciocane şi s-au apucat de treabă.

Prima casă, numită şi „turcească”, pentru că este amplasată pe locul fostei geamii, este o veche casa de munte din vechea vatră a satului.

Intervenţia a fost una foarte dificilă pentru că suprafaţa casei este foarte mare şi se doreşte repararea faţadei deteriorate, prin metode tradiţionale.

Pe lângă asta, pridvorul prăbuşit afectează atât structura casei, cât şi aspectul ei. De aceea s-a hotărât refacerea acestuia, folosind piatra de fundaţie, fiind o intervenţie deosebit de grea. Totodată s-a făcut si curăţenie generală şi au fost eliberate spaţiile de la drum care contribuiau la un aspect ponosit.

În sprijinul voluntarilor a venit şi primarul Mihai Vlădia care a asigurat masa pentru muncitori, materialele de construcţie, sculele şi uneltele şi s-a asigurat să fie toate condiţiile pentru o bună desfăşurare a lucrărilor. În pauzele când nu a avut de organizat, a lucrat cot la cot cu voluntarii.

După această intervenţie – poate cea mai dificilă din proiect, între 20 şi 22 iunie, localitatea Eftimie Murgu va avea parte de o transformare generală, a transmis pentru Radio Reşiţa, Radu Trifan – coordonatorul lucrărilor.

Sursa: facebook „Acasă în Banat”