festival Hercules 2015 folclor ziua a patra (3)

După trei zile caniculare, penultima seară a Festivalului internaţional de folclor HERCULES a avut parte de o vreme foarte plăcută, atât pentru spectatori, cât şi pentru dansatorii care au urcat pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane.

Deschiderea spectacolului de joi, 9 iulie, a aparţinut membrilor Ansamblului MĂRGĂRITARE BASARABENE din Corjova (Republica Moldova), care au prezentate dansuri şi cântece basarabene, încântând publicul! Folclorul slovac a fost prezent în acest festival cu Ansamblul VORGOVCAN din Hanusovce, cu un program care a cuprins o serie de dansuri din zonele Saris, Zemplin şi Rusani: raskavite, sanudovske, parhoveni şi cântece de grup. De un mare succes s-a bucurat Anamblul ORO  al Universităţii din Niş (Serbia), grupul sârbesc nefiind la prima participare pe Valea Cernei. Spectatorii au apreciat de fiecare dată atât frumuseţea costumelor, cât şi acurateţea programului artistic, aşa cum a fost şi în spectacolul de aseară. De această dată, programul studenţilor din Niş a fost împărţit în două părţi pentru a permite dansatorilor să îşi schimbe costumele. Prima parte a cuprins dansurile Macia şi Knazevac, iar  a doua parte a spectacolului a adus pe scenă dansuri din vestul Serbiei.

O frumoasă prezenţă la această ediţie a festivalului a fost Fanfara de copii din Bănia, care a încântat cu o suită de piese populare şi patriotice, adaptate pentru fanfară! O participare frecventă la această prestigioasă manifestare are Ansamblul MIRCHE ACEV al Academiei culturale şi artistice din Skopje (FYR Macedonia), care şi de această dată a fost la înălţime.

Programul macedonean a cuprins dansuri din zona capitalei ţării, numite Zetvarka, Vodarski şi Ovcara. Spectacolul a continuat cu evoluţia dansatorilor de la Ansamblul KREMIKOVCHE  din Bulgaria, iar finalul a aparţinut folclorului bănăţean, prin soliştii şi dansatorii ansamblurilor IEDERA  din Oţelu-Roşu şi DOINA BISTREI  din Măru.

Festivalul se va încheia vineri, 10 iulie, cu un spectacol de gală susţinut de ansamblurile din Serbia, FYR Macedonia, SUA, Bulgaria, iar Banatul va fi prezent cu SEMENICUL din Reşiţa, DATINA din Ghiroda (jud. Timiş), ARMENIŞANA din Armeniş şi ZESTREA GUGULANILOR din Caransebeş.

(Paul Sever Smadu)