Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și „Zestrea Banatului de Munte”

229

Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR BM) au organizat sâmbătă 24 iunie,  festivalul folcloric ce poartă numele „De prin zestrea Banatului” dedicat promovării tradițiilor, muzicii, dansului și portului popular din Banatul de Munte.

           „Zestrea Banatului de Munte”

Astfel, prin implicarea și participarea grupurilor de tineri din mai multe zone ale Caraș-Severinului -Reșița, Bocșa, Oravița, Valea Timișului, Valea Almăjului și Moldova Nouă- în cadrul acestui festival,  pentru o zi, într-un singur loc, la Sala „Lira” a Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, frumuseţea costumului bănăţean şi a graiului popular au inobilat atmosfera.

Maestrul Sabin Păuta a deschis festivalul ”De prin Zestrea Banatului” aflat la prima ediție. Corul Ator a interpretat cântece religioase după ce părintele Ciucur a spus rugăciunea Tatăl nostru.

Sala Lira  a fost  plină de tineri și preoți, acțiunea fiind susținută de Biserica Ortodoxă. Costume populare din toate zonele județului au fost  purtate de participanți la festival. Multa tinerețe, care ne îndeamnă să simțim profunzimea a ceea ce înseamnă Credința, Nădejdea și Dragostea!

Departamentul de activități cu tineretul al Epicopiei Caransebeșului, condus de preotul Mihai Ciucur, coordonează tinerii de la ATOR.

Scopul evenimentului este acela de a promova tradiția, obiceiul, cântecul, jocul, graiul și portul popular din Banatul de Munte, prin responsabilizarea și implicarea tinerilor în realizarea a câte un moment artistic, fiecare dintre acestea distingându-se prin specificul zonei din care tinerii bănățeni de munte provin.

   De asemenea, evenimentul își propune să aducă în rândul tinerilor și al tuturor celor prezenți, dragostea față de ceea ce constituie „Zestrea Banatului de Munte”,  prin reunirea, pe o singură scenă, a 6 zone pline de tradiție ale Caraș-Severinului.

 

Anca Bica Bălălău