[FOTO] Cultura unește la Reșița !

Astăzi, într-o conferință de presă la sediul Teatrului de Vest din Reșița, conducătorii instituțiilor de cultură au declarat în unanimitate că își doresc ca în Anul Centenarului Marii Uniri să organizeze împreună toate evenimentele pentru a oferii publicului șansa să participe la manifestările ce vor avea loc.

Cultura unește la Reșița !

Florin Gabriel Ionescu, managerul Teatrului de Vest, Marian Apostol, directorul Casei de Cultură din municipiu și Nicolae Plujar, președintele Asociației Reşiţa Română au convenit să lupte împreună pentru realizarea și promovarea culturii în Caraș-Severin.
Este un gest fără precedent ce subliniază maturitatea celor trei personalități ale Banatului de Munte, un gest ce dovedește fără echivoc tuturor iubitorilor de frumos că șansa acestor locuri binecuvântate de Bunul Dumnezeu este Cultura.
Am avut astăzi prilejul să aflăm despre toate proiectele comune, despre atragerea și altor instituții în realizarea lor și mai ales despre faptul că urmează o perioadă foarte provocatoare din punct de vedere cultural.

Trebuie menționat că jurnalistele prezente la conferința de presă au fost întâmpinate cu flori și dulciuri de către gazde.

La conferința de presă a fost prezentă și Tünde Baczó, regizorul coregraf al spectacolului „Emil şi detectivii”, de Erich Kästner ce va avea premiera, duminică 11 martie de la ora 11.00, la Palatul Cultural Reşiţa. Tünde și-a manifestat satisfacția pentru colaborarea cu actorii reșițeni, dar și pentru copiii care joacă în acest muzical. Totodată a făcut apel la publicul spectator pentru a nu face fotografii în timpul spectacolului, deoarece ar inoportuna actul teatral.

Noua premieră de la Reșița se adresează tuturor celor cu vârsta cuprinsă între 14 și 100 de ani.

Tünde Baczó este licenţiată a Universităţii Nationale de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L.Caragiale” – Bucureşti, promoția 2008, în Artele Spectacolului, specialitatea Coregrafie
Absolventă a masterului la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L.Caragiale” în Artele Spectacolului- Coregrafie, anul 2010 și a Universității Ovidius Constanța, Facultatea de Arte.Are un mare respect pentru dascălii săi şi ne-a mărturisit că omul căruia îi datorează ceea ce este ca artist este, profesorul şi regizorul, Victor Ioan Frunză.

Erich Kästner a fost un scriitor și cabaretist german. În Germania Kästner este încă și azi foarte popular, dar pe plan mondial nu este la fel de cunoscut. Chiar și în spațiul vorbitorilor de limbă germană Kästner este cunoscut în principal ca un autor de carte pentru copii, deși opera sa include o mare varietate de genuri literare precum romane, piese de teatru, eseuri, schițe, scenarii de film, nuvele și poezii.Tradusă în peste 55 de limbi, „Emil şi detectivii” este o carte captivantă despre spirit de echipă, curaj şi forţa naivităţii asupra legilor oamenilor mari.

Emil călătoreşte pentru prima dată cu trenul de unul singur. Este entuziasmat, dar are şi ceva emoţii: trebuie să aibă grijă de plicul cu bani pe care mama i l-a pus în buzunar. Aventurile care se nasc de aici deschid o cale nouă în literatura pentru copii, „Emil şi detectivii” fiind un roman poliţist în toată regula.Cartea lui Erich Kästner este o poveste impresionantă despre prietenie şi despre victoria inocenţei asupra răului.

Morala poveștii este spusă, la final, de bunica. Cartea a avut succes încă de la apariție atât în Germania cât și în alte țări europene.

Distribuţia spectacolului „Emil şi detectivii” :

Darius Balint, Filip Ichim, Paul Nițulescu,Tudor Tănasă, Alesia Caimac,  Flavian Tănasă, Teodora Firu, Florin Ibrași,  Marius Tudor,  Camelia Ghinea,Roxana Olsanschi,  Ana Maria Cizler.Muzica,Cari Tibor, animațiile, Klari Balazs.Regizor coregraf,Tünde Baczó.

Seara de duminică se va încheia cu un spectacol de  STAND-UP COMEDY , susţinut de actriţa Diana Roşca, de la ora 19, pe scena Teatrului de Vest, spectacol la care are acces publicul cu vârsta de peste 14 ani şi bineînţeles acel public  care îşi propune să răspundă  provocării lansate de actriţa clujeancă,Diana Roşca în inedita sa compoziţie actoricească  „Nu încerca să înţelegi FEMEIA!”

Diana Roşca – actriţă, woman stand-up comedian – a făcut show-uri în România, Europa cât şi în Sua: Washington, New York, Lexington. Diana îmbină feminismul cu arta flirtului, atrăgând astfel simpatia ambelor “tabere”.

 Radio România Reșița este partenerul media al Teatrului de Vest Reșița.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles