La sfârșitul săptămânii trecute a fost lansat în cinematografe filmul ”Pororoca”, peliculă care i-a adus lui Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor lui la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.”Pororoca” spune povestea lui Tudor-Bogdan Dumitrache și a Cristinei -Iulia Lumânare. Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria,5 ani şi Ilie,7 ani. Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

„Pororoca”, cel mai recent film al regizorului Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 ianuarie – 5 februarie, în Suedia.

Presa internațională a primit cu entuziasm lansarea filmului Pororoca, iar cronicile la superlativ au plasat filmul românesc printre favoritele finalului de 2017, încă de la prima proiecție.
Prestigioasa publicație Variety spune despre Pororoca că este un film cu o ”forță emoțională puternică” care îl propulsează pe regizorul Constantin Popescu în rândul marilor regizori români. Screen Daily face o paralelă între personajul Tudor, jucat de Bogdan Dumitrache și Keane al lui Lodge Kerrigan -, un ”portret minunat al unei minți necruțate de durere”.
Canalul TCM a numit “Pororoca” drept un film “colosal”. Despre vină, neputință și nebunie vorbește și El Diario Vasca, care spune despre Constantin Popescu că “demontează prin Pororoca o poveste în care durerea și disperarea prefațează năruirea emoțională a protagoniștilor”. Cei de la Inperdibles spun despre “Pororoca” că este “o dovadă a excelentului cinema românesc, povestea unei obsesii duse la extrem, cu o regie excelentă ce poartă semnătura lui Constantin Popescu”.

Despre toate acestea vom vorbi cu Iulia Lumânare, profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, actriță de film și teatru, scenarist și regizor.
Prietenă a Radio România Reșița, Iulia Lumânare ne dezvăluie povestea sa de viață, speranțele și amintirile ei, într-o frumoasă destăinuire. După ce a semnat scenariul filmului ”Ana, mon amour”,alături de Călin Peter Netzer, Cezar Paul Bădescu, regia Călin Peter Netzer, film ce a câștigat Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică, în cadrul galei de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, Iulia Lumânare a revenit pe marile ecrane cu rolul Cristina din Pororoca.

Rămâneți Acasă pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău