Focul de pe Domogled este stins cu elicopterul

Misiunea de stingere a incendiului de pe Domogled a continuat şi astăzi şi s-a intervenit inclusiv cu elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie. La sol au fost mobilizaţi 30 de pompieri şi 15 pădurari de la Ocolului Silvic Tarniţa, respectiv Parcul Naţional Domogled.

Forţele terestre sunt concentrate în două dispozitive, unul pe creasta versantului, pe latura de est, pentru evitarea propagării incendiului şi lichidarea posibilelor focare, celălalt, la baza versantului, pe latura de vest, pentru a asigura protecţia pădurii de foioase din apropiere.

Totodată au fost luate măsuri suplimentare pentru creşterea numărului de intervenţii din aer, cu elicopterul I.G.Av dotat cu dispozitiv de stingere “Bambi – Bucket”.

Operaţiunea se bucură şi de sprijin din partea autorităţilor din Caraş-Severin, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu. Elicopterul decolează de pe stadionul din Băile Herculane, se alimentează cu apă din lacul de la km 5, iar când stă la sol, este asigurată paza cu jandarmii din staţiunea cărăşană. Silviu Hurduzeu:

Focarele de pe Domogled nu mai sunt concentrate, însă pe versant există jar nestins şi cărbuni, care pot genera noi focare. La baza muntelui a fost instalat Centrul Mobil de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, unde au fost prezenţi sub coordonarea inspectorului şef: directorii ROMSILVA, Parcului Naţional Domogled, Ocolului Silvic Tarniţa, şeful echipelor de intervenţie al Parcului Naţional Domogled, ofiţeri, personal operativ, specialişti de comunicaţii şi şefii dispozitivelor de intervenţie.

Pe Domogled, în judeţul Mehedinţi, a ars o suprafață de circa 10-11 ha litieră, fiind afectati circa 100 – 200 mp de coronament de pin.

(Sebastian Dragomir)