[FOTO-VIDEO] La Bocșa se desfăşoară cea de-a doua ediție a Festivalului internaţional-concurs de interpretare a romanţei şi liedului „Nicolae Florei”

În An Centenar, la Bocșa are loc încă un eveniment cultural de înaltă semnificație spirituală, un omagiu adus unui mare artist al muzicii clasice românești, ale cărui rădăcini își au seva în Vasiova, Nicolae Florei!

 

Prima zi de festival a început cu salutul organizatorului, Dan Liuţ, care a mulţumit atât participanţilor cât şi juriului.

Sunt prezenţi 11 concurenţi, din cei 12 înscrişi din 10 localități, 6 județe şi  bineînţeles şi Serbia.

Concursul are 3 secţiuni:

interpretarea cultă si tradițională a romanţei şi interpretarea liedului

Din păcate sala de spectacole a Casei de Cultură din Bocşa a fost destul de goală pentru un eveniment de aşa amploare la scară naţională.

UPDATE

Evenimentul este organizat de Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa și se va desfășura  în perioada 23 și 24 noiembrie, sub titulatura de  Festivalul internaţional – concurs de interpretare a romanţei şi liedului „Nicolae Florei”, aflat la cea de-a doua ediţie.

„Acest eveniment dedicat regretatului  „Nicolae Florei” este un festival unic în Caraş-Severin pentru că el promovează două genuri muzicale, romanţa şi liedul. Suntem deja la ediţia a II-a şi ne bucurăm că am reuşit şi anul acesta să îl organizăm. Sunt două deziderate pe care le urmăreşte acest festival: unul dintre ele este de a aduce în atenţia publicului imaginea artistului liric bocşean, Nicolae Florei şi cel de-al doilea este promovarea romanţei şi liedului”, a declarat pentru Radio România Reşiţa, directorul Casei de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ.

Festivalul va debuta vineri, începând cu ora 17, cu concursul de interpretare a romanţei si a lideului şi va continua sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16, cu premierea câştigătorilor şi gala laureaţilor, urmat de un recital al câştigătorilor primei ediţii.

Radio România Reșița este partener media al Festivalului internaţional – concurs de interpretare a romanţei şi liedului „Nicolae Florei”!

Casandra Butean

Nota redacției:

Nicolae Florei s-a născut pe 10 noiembrie 1927 în Vasiova, Bocșa și a urcat la Cer pe 25 noiembrie 2000, Bucureşti.
Artistul a avut o activitate bogată fiind cântăreţ de operă – bas, profesor de muzică, dirijor de cor. Instruirea muzicală a început-o la Timişoara la Şcoala Normală apoi la Conservatorul lui Sabin Drăgoi respectiv Institutul de Artă iar după desfiinţarea acestuia, în anul 1950, îşi finalizează studiile la Conservatorul din Bucureşti la clasa de canto a lui Petre Ştefănescu-Goangă.
Înainte însă de a ajunge la Bucureşti activează ca profesor de muzică la Bocşa Vasiovei.
În capitală debutează ca solist în vocal-simfonic într-o cantată de Ciprian Porumbescu la Ansamblul de cântece şi dansuri „Ciocârlia“.

Debutează în genul operei, în anul 1955, în rolul titular din Rigoletto de Giuseppe Verdi. Urmează apoi roluri şi în alte opere verdiene precum Aida, Traviata, Forţa destinului sau ale altor compozitori precum Boema şi Tosca de Puccini, Faust de Gounod, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Samson şi Dalila de Saint-Saëns dar şi în creaţii lirice româneşti precum Năpasta de Sabin Drăgoi, Ion Vodă de Gheorghe Dumitrescu, Fata de la Cozia de Emil Monţia toate culminând cu Oedip de George Enescu într-o montare modernă la Staatsoper din Viena în viziunea regizorului Andrei Şerban.

A fost partener de scenă cu marile voci ale operei româneşti din cea de a doua jumătate a secolului XX: Elena Cernei, Maria Slătinaru, Zenaida Pally, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, Dan Iordăchescu, Mihail Arnăutu.

Basul Nicolae Florei a dus faima artei interpretative româneşti pe multe meridiane ale globului: Belgia, Cehoslovacia, Germania, Polonia, URSS dar şi Australia sau Noua Zeelandă. Vocea sa de aur a rămas vie în eternitate prin numeroasele înregistrări de radio, televiziune şi pe discuri „Electrecord“.

În afară de operă, s-a remarcat și ca interpret de romanțe (La umbra nucului bătrân, În rariștea de lângă vii, Te-aștept pe-același drum, Am iubit doi ochi albaștri, Îți mai aduci aminte doamnă?, Îmbătrânesc și tot mi-e dor de tine) și cântece populare, mai ales din folclorul bănățean. 

Sursa:wikipedia