Festivalul Luminilor, din avanpremiera TM2023, care a reunit 60.000 de vizitatori, va continua în anii următori

Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, finanţatorul evenimentului care a deschis neoficial anul Capitalei Europene a Culturii 2023 la trecerea dintre ani, prin Festival of Lights organizat la Timişoara şi care a cumulat în perioada 29 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023 peste 60.000 de vizitatori, doreşte să afle părerea timişorenilor despre data la care să se ţină cea de-a doua ediţie a evenimentului, care pot veni şi cu propuneri de instalaţii ce pot fi expuse.

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a declarat, vineri, că până acum, cultura s-a rezumat doar la cei care o înţeleg, fără a fi tradusă într-un limbaj accesibil unui număr mare de oameni.

‘La Festivalul Luminilor ne-am folosit de muzică, de captivarea publicului cu această lumină care este înţeleasă de oricine. Nu sunt necesare prea multe cunoştinţe în domeniul artei să înţelegi muzica pop sau să apreciezi o instalaţie de lumini. Dacă vom obţine bani din cultură, ne vom permite să facem şi evenimente mai mari, care vor costa mai mult. Festivalul de la sfârşitul anului a costat trei milioane de lei. Ne gândim că vom creşte acest festival şi vom putea atrage şi sponsorizări, şi implicarea mediului privat, pentru că vor vedea oportunităţi de promovare şi atunci se vor implica şi cu sprijin financiar. Anul acesta dorim să alocăm aceeaşi sumă ca anul trecut‘, a afirmat Alin Nica.

Sugestiile pentru noua ediţie sunt aşteptate la secţiunea dedicată pe site-ul oficial al Festival of Lights şi sunt avute în vedere idei de instalaţii, de concepte de evenimente, inclusiv locaţii sau nume de invitaţi.

Nu am dorit să stabilim limite foarte stricte, tocmai pentru a lăsa cât mai multă libertate celor care vin cu propuneri. Vom dori să facem o selecţie pentru a avea un concept artistic unitar. Să vedem cum adaptăm acele propuneri la un concept care să aibă consistenţă şi coerenţă şi care să fie realist din punct de vedere financiar. Aş spune că o lună e un termen rezonabil pentru aceste propuneri. Ne-am mai gândit că am putea să facem Festival of Lights şi vara, poate în anii următorii. Deci ideile pe care le vom primi nu înseamnă că le vom folosi doar anul acesta‘, a completat Alin Nica.

Liderul administraţiei judeţene a precizat că festivalul va continua şi în anii următori, deoarece prin el a fost regăsit spiritul Timişoarei, care este unul deschis, participativ, tolerant, un spirit în care oamenii sunt liberi.

Sentimentul de libertate, dar şi de apartenenţă la un grup este ceea ce cred că dintotdeauna a caracterizat Timişoara ca oraş, comunitate, colectivitate locală. De aceea, ne propunem să continuăm acest concept de festival, nu doar în 2023, dar mai ales că este anul de Capitală Culturală. Dorim să închidem simetric programul cultural al Capitalei 2023, cu acelaşi festival cu care eu zic că l-am deschis‘, a detaliat Alin Nica. 

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles