Festivalul coral pentru copii “Lia Ponoran” la o nouă ediţie

Festival-Coral-Palatul-Cultural-4

Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa organizează sâmbătă, 14 martie ediţia a XIV-a a Festivalului coral judeţean pentru copii “Lia Ponoran”. Evenimentul cuprinde două secţiuni, de interpretare în care vor evolua formaţiile corale înscrise în festival şi o dezbatere având ca temă “Interferenţele muzicale”. Acţiunea se va desfăşura de la ora 12.00 în amfiteatrul Şcolii Gimnaziale Nr.7 din municipiul de pe Bârzava.

„Lia Ponoran” este un festival coral iniţiat de comisia învăţătorilor de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa în decembrie 2002. El constă în prezentarea unor minirecitaluri de către grupuri vocale şi coruri de copii înscrise în festival. Festivalul “Lia Ponoran” a luat naştere urmărindu-se două aspecte. În primul rând, s-a dorit păstrarea memoriei unui om care a cântat, care a învăţat copii şi dascăli să cânte, care a coordonat grupuri vocale şi coruri de copii şi adulţi şi care a plecat dintre noi – prof. Lia Ponoran. Pe de altă parte, festivalul urmăreşte promovarea grupurilor vocale şi a corurilor din judeţ şi analizarea problemelor de care acestea se lovesc, precum şi dezbaterea unor teme de actualitate privind metodica predării muzicii, descoperirea diverselor căi prin care se apropie copilul de muzică, realizând astfel dezvoltarea personalităţii acestuia. O latură aparte a ediţiei din acest an o reprezintă, în acest context, alegerea repertoriului, îmbogăţirea acestuia prin preluarea unor texte clasice aparţinând unor creatori străini.

Festivalul este structurat pe două direcţii diferite. Pe de o parte, se urmăreşte aspectul practic, concretizat în manifestarea copiilor pe scenă. Pe de altă parte, cadrele didactice, coordonatorii grupurilor corale, reprezentanţii instituţiilor partenere şi ai comunităţii locale analizează prestaţiile grupurilor pe scena festivalului, discută problemele de care se lovesc în munca lor şi caută soluţii la acestea.

Evenimentul este organizat de Şcoala Gimnazială Nr.7 Reşiţa, în parteneriat cu Primăria municipiului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles