Unul dintre cei șapte martiri beatificați duminică, 2 iunie la Blaj de către Papa Francisc, seniorul Valeriu Traian Frențiu, este originar din Reșița, fiul preotului paroh greco-catolic Ioachim și al Rozaliei, născută Demeter.

În 2012 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului de pe Bârzava, ocazie cu care a fost dezvelit bustul acestui erou al credinței. Statuia se află în curtea bisericii Parohiei Greco-Catolice Reșița, bd. Muncii nr. 8A care devine obiect de cinstire ca și o icoană, amintindu-ne de jertfa acestui Fericit Martir.

Putem deci să ne încredințăm rugăciunilor și mijlocirilor sale către Bunul Dumnezeu.

Fiind ridicat la cinstea altarelor, ca și fericit, se bucură, împreună un ceilalți 6, de cult public în biserica locală (greco-catolică din România). Dacă Dumnezeu va binevoi vreodată, și vor fi canonizați (declarați sfinți), se vor putea bucura de cult public în toată Biserica Catolică, „cea de la o margine până la alta a pământului”, pe care Mântuitorul „și-a agonisit-o cu scump sângele Său„.

Troparul Fericiților Martiri: Fericiților Martiri, care bine v-ați nevoit și v-ați încununat, rugați-vă Domnului să se îndure spre sufletele noastre.

Condacul noilor Fericiți: Martiri vrednici de toată lauda, care nu v-ați lepădat de Biserica zidită pe fericitul Petru, pământul nu v-a putut acoperi pe voi, ci ați fost primiți în ceruri: vouă vi s-au deschis porțile raiului și, acolo ajungând, gustați din pomul vieții, mijlocind la Hristos să se dăruiască sufletelor noastre, pace și multă îndurare. (pr. Ovidiu Pop)

FERICITE VALERIU, ROAGĂ-TE PENTRU NOI!

Sursa foto: Biserica unită cu Roma, Greco – catolică Reşiţa