Federaţia Sanitas strânge semnături pentru declanşarea grevei generale

Federaţia Naţională Sanitas a început strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în Sănătate şi în Asistenţă Socială. În 23 mai cadrele medicale vor picheta din nou Ministerul Sănătăţii, urmând ca în iunie să fie declanşată greva generală. Despre programul acestor acţiuni preşedintele Sanitas Caraş-Severin, George Tiutiu:

“Situația este destul de tragică pentru că în februarie am făcut un miting și am primit niște promisiuni de la Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății și din februarie până acuma nu s-a întâmplat nimica. De aceea s-a hotărât în Consiliul Național intrarea în grevă, în 8 iunie două ore și din 15 grevă pe termen nelimitat. Dar înainte de asta, săptămâna viitoare, în 23 mai, vom mai picheta o dată Ministerul Sănătății pentru o ultimă strigare din partea noastră înainte de grevă. Noi nu cerem decât respectare a legii, aşa cum o cerem de câțiva ani de zile. Am primit promisiuni că în sănătate și în învățământ nu se vor bloca aceste posturi și uite că de două zile s-a întâmplat acest lucru.

Am început strângerea de semnături în cadrul spitalelor și unităților de asistență socială din judeţ și nu numai și vom vedea ce spun colegii. Dacă sunt suficiente semnături, vom merge spre grevă generală.”

Sanitas va declanșa greva generală dacă autoritățile nu vor găsi soluții pentru următoarele revendicări:

1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.

4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

5. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

6. Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

De același autor

Related Articles