Familia canină, coordonată de salvatorul montan Cristian Carol Brecica se măreşte

În perioada 4 – 10 martie 2024 în zona cabanei Capra din Transfăgărăşan, pe raza judeţului Argeş, are loc reatestarea anuală a unităţii canine Salvamont Caraș-Severin.

Cristian Carol Brecica din Caransebeş alături de căţeluşa sa Vreni vor fi prezenţi în calitate de unitate canină de căutare-avalanţă şi mediu natural, reprezentând Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Caraș-Severin.

Anul acesta, Cristian Carol Brecica o introduce în peisaj şi pe Cookie – “o “lupoaică” bicoloră, pe care am luat-o din Cluj, ambii părinţi fiind câini selecţionaţi din linii de lucru, utilitare. Va fi, cu voia lui Dumnezeu, un câine foarte bun şi complex în acţiunile de căutare-salvare. Intră şi ea în pregătire oficială pentru examenul următor pentru unitatea canină. Cu Vreni merg la reatestare şi cu Cookie la pregătire. După ce împlineşte 12 luni, vârsta minimă acceptată, o ducem la examinare şi brevetare pentru Unitatea Canină Salvamont România”.

Amintim că, Vreni este un câine care a obţinut, alături de instructorul său, primul brevet pentru salvare şi căutare în caz de avalanşă la Şcoala de Câini de Avalanşă din România. Căţeluşa din rasa ciobănesc belgian este primul patruped antrenat, testat şi brevetat la noi în ţară.

Cristian Carol Brecica a mai subliniat că doar 5 rase de câini sunt agreate, este vorba despre: ciobăneştii: germani, olandezi şi belgieni, Border Collie-ul şi retrieverii. Aceştia trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un nas bun.

Sursa: Cristian Carol Brecica

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles