Explozie cu victime la TMK Reşiţa. A fost activat Planul Roșu

734

Sirenele au sunat aseară la TMK Reșița. Structurile specializate în intervenţia la situaţii de urgenţă au intrat în alertă şi a fost activat chiar şi planul roşu. Nouă persoane au fost rănite, după ce acolo a avut loc o explozie, urmată de incendiu.

Din fericire, a fost vorba doar de un nou exerciţiu de cooperare, organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin. Alarma a fost dată în jurul orei 22.30 şi intervenţiile au durat aproximativ o oră, spune sublocotenentul Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

„Scenariul exercițiul a presupus producerea unei explozii urmată de incendiu la stația de ridicare a presiunii de gaz metan. În urma exploziei rezultă mai multe victime, iar incendiul se propagă la hala nouă – clădirea RMAS (bobinaj motoare electrice). Substanțele chimice inflamabile folosite în procesul tehnologic de bobinare a motoarelor electrice se aprind și conduc la rănirea şi intoxicarea mai multor victime. După primirea apelului pe 112, au fost alertate toate structurile cu care se cooperează privind gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, în vederea concentrării forțelor de intervenție necesare. Având în vedere numărul mare de victime s-a activat Planul Roșu de intervenție, iar strucurile abilitate au acționat de urgență la TMK Reşiţa pentru evacuarea și salvarea persoanelor afectate, precum și pentru limitarea și înlăturarea efectelor evenimentelor”.

Traficul rutier a fost întrerupt aseară, în zona pasajului TMK Reşiţa pentru a permite autospecialelor să intervină la locul presupusei deflagraţii. Activitatea de producţie a combinatului nu a fost perturbată.

Scopul exerciţiului vizează verificarea viabilităţii procedurilor şi planurilor operative şi de cooperare, fluxului informaţional, capacitatea de reacţie şi decizie a structurilor implicate, precum şi antrenarea structurilor cu atribuţii în gestionarea acestor situaţii de urgenţă, a mai spus Elena Tarla.

Citeşte şi: Toţi inspectorii şcolari din Caraş-Severin au fost daţi afară

Pe parcursul acestui an au fost organizate mai multe astfel de exerciţii în Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Băile Herculane, dar şi în zone cu relief accidentat. Prin aceste simulări se verifică viabilitatea planurilor operative și a timpilor de răspuns, dar și antrenarea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin pentru optimizarea calității misiunilor.

(Sebastian Dragomir)