Expediţia fluvio-maritimă Circumeuropa ‘va exporta’ cultura timişoreană în capitala culturală europeană Elefsina

Circumeuropa, o expediţie fluvio-maritimă inedită, pleacă sâmbătă de la debarcaderul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Timişoara, cu un echipaj format din patru oameni la bord, ‘să exporte’ cultura timişoreană în Capitala Europeană a Culturii 2023 Elefsina din Grecia, urmărind totodată şi colectarea de probe din apele traversate, care vor fi analizate după întoarcerea programată pe 6 decembrie.

Ambarcaţiunea cu care se va pleca din Timişoara este un velier austriac botezat de echipajul timişorean ‘Vulpea’, amintind de ‘Micul Prinţ’ al lui Saint-Exupery, dar cele 7.000 de mile marine vor fi străbătute cu mai multe ambarcaţiuni, în funcţie de specificul drumului.

SEA 2023 este prima expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa (numele înseamnă navigație în jurul Europei), care pleacă din inima orașului Timișoara în mai 2023 și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene pentru a promova Timișoara în anul în care orașul deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine.  Echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia și Doru Creț, președintele West Yacht Club.

Expediția este un eveniment umbrelă, oferind un cadru special pentru schimbul cultural cu orașele în care va ajunge și va găzdui ambasadori culturali ai orașului pe diferitele segmente de navigație. Este și un vehicul de cercetare, deoarece în timpul călătoriei va fi realizată o hartă a calității apei și a microorganismelor din apele parcurse, aceasta fiind o cercetare independentă importantă în domeniul ecologiei.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

De același autor

Related Articles