Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean organizează Duminică, 2 iunie 2019, ora 14:00, ediția a XIX-a a Festivalului Etniilor.

Se doreşte celebrarea multiculturalităţii specifică Banatului prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor: sârbă, germană, maghiară, bulgară, slovacă, rromă, evreiască, ucraineană, cehă și aromână, care vor arăta frumusețea costumelor populare și vor aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care tradiția se păstrează ”vie”.

Nașul acestei ediții este etnia rromă și pentru prima dată la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean  invitatul special al acestei ediții: Damian and Brothers, proiect al cunoscutului artist Damian Drăghici, cunoscut în România pentru colaborările cu artiști celebri cum ar fi: Andra, Smiley, Feli, Delia sau Irina Rimes.

Damian Drăghici reprezintă povestea unui român de succes, un nume cunoscut pe marile scene internaționale. A cântat alături de artiști internaționali ca și: James Brown, Joe Cocker sau Nigel Kennedy și a absolvit Magna Cum Laude celebra Școală de Muzică Berclee din Boston. A reinventat muzica jazz cu naiul, instrumentul care l-a făcut celebru în toată lumea. 

După o carieră impresionantă în străinătate, s-a întors la rădăcini în 2006 pentru că: ”există un singur loc unde energia muzicii mele poate să explodeze cu adevărat: România”, unde a luat muzica poporului său și a pus-o în orchestrații originale alături de artiști cunoscuți din România.

Proiectul Damian and Brothers este un nume cunoscut în România și îmbină muzica țigănească cu interpretări moderne și pline de talent în care regăsim nealterat spiritul nomad.

Istoria tumultuoasă a poporului rrom a clădit caractere și oameni puternici care au pus în cântecele și dansurile lor toată tristețea și bucuria lor.

Atmosfera festivalului va fi încinsă de dansuri și cântece specifice etniei rrome iar evenimentul va urma  tipicul unei rugi bănățene în care simbolic la fiecare casă tradițională va avea loc un dans cu voie bună la care nașul acestei ediții va da startul.

După un periplu care începe la ora: 14:00 la casa fiecărei etnii, la ora 16:00 va începe spectacolul în care vom readuc spiritul Banatului de altădată prin intermediul cântecelor și dansurilor specifice fiecărei etnii. La ora:18: 00 nașul evenimentului va încheia spectacolul cu recitalul invitatului special: Damian and Brothers.

Intrarea este liberă.