Enel a investit 5,2 milioane de lei pentru modernizarea unei staţii de transformare

enel_12132300Enel Distribuţie Banat a finalizat modernizarea staţiei de transformare din cartierul reşiţean Câlnic, stație ce deservește aproximativ 94.000 de consumatori. Lucrările au costat 5,2 milioane de lei. Staţia de transformare a fost pusă în funcţiune în anul 1958 şi alimentează cu energie electrică, prin intermediul reţelei de medie şi joasă tensiune, peste 25.000 de clienţi din municipiul Reşița, la care se adaugă localitățile Brebu, Ezeriş, Soceni, Zorlențu Mare, Doman, Lupac, Clocotici, Ravnic, Nermed, Vodnic.

Lucrările au demarat în 2014. Au fost înlocuite celulele de medie tensiune de 20kV, protecțiile existente de la celulele de 6kV şi de la celulele de înaltă tensiune, grupurile de tratare neutru pentru celulele 20 kV cu echipamente noi. S-au montat transformatoare de tensiune noi în celulele de măsură de 6 kV precum şi transformatoare toroidale noi în celulele de linie şi TSI ( tablou de servicii interne) de 6 kV. La celulele de înaltă tensiune s-au montat în camera de protecţii dulapuri noi cu terminale numerice de comandă şi protecţie unificate ENEL. În plus, s-au înlocuit panourile de servicii auxiliare cu dulapuri noi de servicii auxiliare astfel încât stația de transformare să fie integrată în sistemul de control de la distanță (telecontrol).

Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren, acţiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permite, alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii consumatorilor.

Proiectul face parte din amplul program de investiţii derulat de Enel în România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite clienţilor, modernizarea reţelei şi implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

De același autor

Related Articles