Mărţişoarele şi florile nu sunt interzise în şcoli de 1 şi 8 Martie. Ministerul Educaţiei nu a transmis şi nu va transmite către unităţile şi instituţiile de învăţământ , nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicţie în acest sens, dar îndeamnă la prudenţă din perspectiva oricărui tip de interacţiune pentru a nu facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat de presă.

Anunţul vine după ce iniţial s-a spus că mărţişoarele şi florile sunt considerate obiecte personale şi nu pot fi dăruite de către elevi cadrelor didactice.

În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale.

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.