Educație în spiritul valorilor europene – SEMINARUL DIDACTICA INTERNAȚIONAL

SEMINARUL „DIDACTICA INTERNAŢIONAL”, derulat în județul Caraş-Severin, a devenit un simbol al învăţământului din Banatul Montan. Proiectul a luat ființă din nevoia oamenilor școlii de a comunica mai eficient, de a cunoaște, de a răspunde provocărilor prezentului și de a învăța, prin schimb de bune practici între școli din spațiul european.

Din  anul 1992 până în prezent, profesorii cărășeni au demonstrat profesionalism și calitate în coordonarea actului didactic, dorind, totodată, conectarea la realitatea, în continuă schimbare, din domeniul educațional.

De-a lungul timpului, temele impuls propuse au reprezentat adevărate provocări, care au adus în prim-plan unele dintre cele mai actuale aspecte din domeniul educației.

Tema impuls a ediției cu numărul XXXII – Evaluarea competențelor în învățământul preuniversitar– este corelată cu decizia Comisiei Europene, prin care anul 2023 a fost declarat Anul european al competențelor.

Activitățile din cadrul Seminarului Didactica Internațional se desfășoară în luna mai 2023 și debutează, în 13 mai, cu Simpozionul Evaluăm alături de comunitatea cehă. Evenimentul va avea loc la Școala Gimnazială „A. J. Komensky” din localitatea Sfânta Elena, acolo unde trăiește o frumoasă comunitate de etnici cehi. Sunt așteptați participanți din Republica Cehă, de la Facultatea de Pedagogie a Universității Carolina, Ianko Gubani – consilier în cadrul Direcției Generale Minorități și Relația cu Parlamentul, din cadrul Ministerului Educației, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, precum și cadre didactice din județul nostru și din județul Mehedinți.

Următoarea activitate ce se va desfășura în cadrul Seminarului Didactica Internațional va avea loc în data de 27 mai 2023, la Liceul Tehnologic „Iosif Coriolan Buracu” Prigor.  Tema evaluării competențelor va fi dezbătută în cadrul celor două secțiuni de lucru ale Simpozionului Cum și ce evaluăm?

Seminarul Didactica Internațional va continua cu joc, cântec și voie bună, în data de 31 mai 2023, la Măru, în cadrul Festivalului Regional de folclor Doina Bistrei. Acțiunea va încheia seria activităților din programul Didactica Internațional 2023, urmărind valorificarea creativității și a ingeniozității elevilor.

Seminarul Internaţional Didactica oferă şansa unei mai bune pregătiri a personalului didactic. Schimburile de idei, de bune practici, temele și domeniile diverse, care variază de la un an la altul, oferă o largă perspectivă celor implicați, o oportunitate de analiză a propriei activități și de reevaluare a acesteia, dacă acest lucru se impune. Prin această manifestare de amploare, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin readuce în prim-plan rolul primordial al activității sale, și anume formarea cadrelor didactice, contribuind, astfel, la creșterea nivelului calitativ al desfășurării acestuia în Caraș-Severin”,   a declarat directorul Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, prof. Ionuț Gârtoi.

*

La eveniment a ţinut o alocuţiunie şi, totodată a trasmis un salut minorităţilor din România, consilierul direcţiei pentru minorităţi din Ministerul Educației si Învățământului, Ianco Gubany:

De același autor

Related Articles