După aproape patru decenii, avionul-terasă de la Ateneu va reveni la Reşiţa

Amintirea anilor 80, când un avion de mari dimensiuni în care funcţiona o cofetărie în cartierul Moroasa al municipiului Reşiţa, va fi reînviată curând.

Declarația a fost făcută la Radio Reşiţa de către directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Dan Mirea, noul administrator al clădirii fostului Ateneu al Tineretului din oraş:

În perioada de dinainte de 1989 exista un avion care era ca o terasă. Am sunat la Ministerul Apărării și o să fac o cerere ca unul dintre avioanele care sunt ieșite din funcție să putem să-l aduce la Reșița și să creăm un punct de atracție turistică, recidivând cu acel spațiu.’

De curând clădirea Ateneului, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a fost dată în administrare Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care o va reorganiza integral şi o va folosi pentru desfăşurarea în condiţii decente a activităţii, dar şi de petrecere a timpului liber pentru reşiţeni.

Amintim că, în anul 1978 cu sprijinul colonelului inginer Gândac Ioan de la Baza 90 Otopeni, o aeronava IL 14 cu înmatricularea 2001 a fost expusă la Reşiţa, între Ateneul Tineretului şi Palatul Pionierilor.

Aeronava  a ajuns în zbor până la aeroportul Caransebes apoi demontată si urcată pe un trailer si camioane. Cu ajutorul maiorului Bordeanu Cornel si a maistrului militar Lazăr Ioan, ajutati de o grupă de muncitori reşiţeni, aeronava a fost remontată şi expusă în municipiul Reşiţa.

Surse: banatulmontan.wordpress.com, banatuldemunte.blogspot.com

Cele mai citite

Related Articles