Dubaşii din comuna Tomeşti păstrează tradiţia şi pleacă la colindat peste hotarele ţării, pentru a omagia marea sărbătoare  a ”Naşterii Domnului”.

În perioada 6-9 decembrie, ei vor fi prezenţi pe la casele românilor din Ungaria, în localităţile cuprinse pe toată partea sud – estică a acestei ţări: Gyula, Debrecen, Lencsag, Apateu, Kitikasz, Keresztez, Sakal, Bedeu, popasul final făcându-se la Pocsaj, localitate înfrăţită cu Tomeştiul.

”Vom străbate numeroase localităţi reprezentative ale Ungariei, aflate în zona de frontieră cu România . Ansamblul va prezenta programe speciale de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun. Se va merge și la Mitropolia și Liceul Nicolae Bălcescu din Giula, dar și la alte biserici, școli cu predare în limba română, cămine și primării”, ne declara Vasile Stănilă, directorul Casei de Cultură Tomeşti.

Acțiunea este inclusă în cadrul schimburilor culturale din cadrul DKMT, fiind cofinanțată de Consiliul Județean Timiș, Primăria Tomești și Asociația Românilor din Kitikasz. În ajunul Căciunului, cetele de colindători vor merge şi pe la curţile gospodarilor din Luncani, Tomeşti, Baloşeşti şi Româneşti vestind Naşterea Domnului.

Ion Moldova

sursafoto: tomesti.ro