DSP Caraş-Severin organizează în şcoli o campanie antifumat

Campania – De unde știi…adevărul despre tutun? a debutat şi în judeţul Caraş-Severin. Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică prin intermediul compartimentului de Promovare a Sănătăţii organizează în această lună o campanie de informare şi educare a elevilor antifumat.

Inspectorii DSP vor merge în unităţile de învăţământ din Caraş-Severin pentru a le explica tinerilor că produsele din tutun şi ţigările electronice prezintă riscuri mari pentru sănătate. În România 1 din 4 copii au început sa fumeze la vârste fragede de 13-14 ani. Cu detalii coordonatorul acestei campanii, Sonia Kugler:

Scopul acestei campanii este de a informa adolescenții despre impactul nociv pe care îl are consumul de țigări și utilizarea dispozitivelor electronice HTP produse din tutun încălzit care pot avea efecte nocive asupra sănătății noastre.

Echipa DSP se va mobiliza și va merge prin școli și licee deoarece grupul nostru țintă al campaniei sunt adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12.00 și 16.00 ani și aici cuprindem ciclul gimnazial cât și cel liceal. Avem prezentări foarte frumoase în Power Point, organizăm sesiuni de informare, discuții cu elevii vom vedea și feedback- ul acestora și ne vom deplasa nu doar în municipiul Reșița la liceele de aici dar vom avea acțiuni și în cadrul liceelor din alte orașe din judeţ şi mergem şi în mediul rural.”

Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane de decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, fiind totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. 

În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție.

În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine, concluzionează echipa DSP Caraş-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles