Într-o lume în care programele de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi sunt pe buzele tuturor, tinerii cu deficienţe de vedere din Caraş-Severin încă se luptă cu prejudecăţile angajatorilor. Deşi au CV-uri atrăgătoare, în care sunt menţionate studii superioare, masterate sau doctorate aceştia sunt refuzaţi mai ales dacă au probleme grave de vedere. Ascultaţi un reportaj realizat de Daiana Roşca.
Pe Andreea, deficienţele vizuale severe nu o împiedică să aibă o viaţă normală. Are familie lângă ea, are zeci de prieteni, a terminat şi o facultate, dar atunci când îşi caută un loc de muncă se izbeşte de refuzul angajatorilor. Deşi statul român le oferă firmelor facilităţi dacă angajează persoane cu dizabilităţi, aceştia refuză din start un astfel de candidat. Cel puţin în ultimii 2 ani niciun tânăr înscris în Asociaţia Tinerilor Nevăzători din Caraş-Severin nu şi-a găsit un loc de muncă. Dar chiar şi aşa tânăra de 29 de ani continuă să lupte cu boala şi cu sistemul. Încă i-a mai rămas speranţa că mâine îşi vagăsi un loc de muncă.
În ultimul an, 8 tineri cu deficienţe de vedere au ieşit de pe băncile facultăţilor din vestul ţării. Chiar dacă sunt bine pregătiţi, reuşesc cu greu să îşi facă loc pe piaţa forţei de muncă din cauza problemelor de vedere.
Daiana Roşca