Două dintre proiectele implementate prin POR, sunt în grafic

Miercuri, 10.08.2022, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, a avut loc o conferință de presă la care au participat: Ion Marcel Vela, senator, Romeo-Dan Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Popa, primarul Municipiului Reșița şi Ovidiu Cîmpean, Secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Temele abordate de către aceştia au fost, stadiul lucrărilor drumului județean 608, precum și proiectele pe care le are în derulare Primăria Reșița.

În cadrul conferinţei de presă, Ovidiu Cîmpean l-a numit pe primarul Reşiţei, Ioan Popa, campion la absorbţia fondurilor europene, iar după o scurtă vizită pe cateva şantiere din judet, s-a declarat mulţumit de stadiul lucrărilor şi de ritmul în care muncitorii îşi desfăşoară activitatea.

Noi intrăm acum în ultima fază pe perioada de programare 2014-2020, deci toate proiectele din fonduri europene trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023 și sigur la nivelul Ministerului suntem preocupaţi de stadiul lucrărilor, mai ales a lucrărilor la infrastructură, pentru că aceste proiecte eu efect multiplicator în economie, ținând cont și de crizele prin care nu numai România, dar și Uniunea Europeană trece. Prin urmare, am văzut un ritm bun al lucrărilor atât la linia de tramvai cât și la drumul județean la care se se lucrează. Am văzut o preocupare atentă a autorităților locale și inclusiv vizite personale aproape săptămânale, astfel încât, împreună cu constructorii să ne asigurăm că toți banii europeni prevăzuți prin contractele de finanțare sunt absorbiți la nivelul județului și a nivelul municipiului Reșița. Acum câteva cifre, pentru că am făcut și o analiză împreună cu domnul primar și domnul președinte la Consiliului Județean, legate de proiectele finanțate din fonduri europene în derulare. La o alocare pe AXA 4 de 26 de milioane de euro pentru Reşiţa, am observat că pentru perioada 2014-2020 sunt contracte de finanțarea semnate sigur din mai multe AXE, este doar ca să vă faceți o comparație, de peste 140 de milioane de euro, ceea ce arată foarte clar preocuparea administrației publice locale pentru investiții, și ceea ce este foarte important și preocuparea pentru absorbția de fonduri europene, pentru că știm cu toții, este extrem de important să beneficiem cu toții de banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziție pentru creșterea calității vieții locuitorilor din orașele și județele din România. Îl felicit pe domnul primar Ion Popa, pentru că este unul dintre campionii absorbţiei fondurilor europene. Este un model, un exemplu de bune practici la nivel național și sigur, cu ocazia acestei vizite am discutat și despre proiectele viitoare și despre posibilitățile de finanțare din următoarele programe care tocmai sunt în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene de la PNRR la PORR-ul 2014-2020 sau sigur, alte opțiuni pe care împreună încercăm să le găsim pentru a finanța toate proiectele de care reşiţenii ai nevoie. De asemenea, am observat și la nivelul Consiliului Județean în persoana domnului Dunca o preocupare personală pentru calitatea lucrărilor și pentru progresul lucrărilor la drumurile județene. Este implicat inclusiv în reducerea costurilor și cred că acest lucru este important de menționat că în perioada în care avem creșteri de prețuri la materiale reușește să țină sub control, prin măsuri eficiente de urmărire a lucrărilor, să țină sub control costurile la drumul judeţean, asfel încât să reușim să îl finalizăm prin contractul de finanțare din fonduri europene deja semnat,” a declarat în cadrul conferinţei de presă Ovidiu Cîmpean, Secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa şi Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean au discutat despre şi despre proiectele la care administraţia locală lucrează pentru următorul exercițiu financiar: modernizare infrastructurii în cartierele Micro 1,2,3 și 4; reconversia funicularului, construirea a opt poduri pietonale și a promenadei pe partea dreaptă a Bârzavei; introducerea apei potabile și a canalizării în stațiunea Secu și pistă de biciclete pe toată lungimea drumului de legătură.

De același autor

Related Articles