Deşi NU este cazul în Caraş-Severin, pesta porcină africană creează divergenţe între autorităţile de profil din judeţ: AJVPS vs. DSVSA

463

Vânătorii şi paznicii fondurilor cinegetice din vestul ţării sunt în alertă după ce au fost depistate noi focare de pestă porcină africană în mai multe judeţe din sud-estul şi nord-vestul României.

Într-o intervenţie, directorul AJVPS Caraş-Severin, Mircea Ciobanu a declarat că, este convins că virusul ar putea ajunge şi la fermele din Arad, Timiş şi Caraş-Severin, dar mai spune şi că situaţia este foarte atent monitorizată pe fondurile de vânătoare din regiune:

“Eu vă spun că va fi sută la sută… nici nu ai posibilităţi de localizare sau izolare a unei zone. Problema mare nu e în mediul silvatic, la mistreţ. Problema mare a fost în crescătoriile de suine. Inconştienţa oamenilor, nerespectând minimul de reguli de îngropare a viscerelor, de anunţare şi de distrugere a cadavrelor… probabil că unii le împrăştie, le duc în pădure şi le aruncă, mistreţul fiind omnivor le consumă şi-atunci se îmbolnăveşte şi el”.

Vădit indignat de afirmaţiile şefului vânătorilor cărăşeni, directorul DSVSA Caraş-Severin, veterinarul Nicolae Crista spune că, fiecare instituţie direct implicată să-şi facă treaba şi să nu dezinformeze prin păreri o situaţie clară pentru toată lumea:

“Aş avea rugămintea, care mai dau asemenea declaraţii, să stea de vorbă cel puţin cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi dacă e aşa priceput să schimbăm, mă duc eu la dânsul şi vine dânsul în locul meu. Spun foarte serios, la nivel de judeţ Caraş-Severin NU există niciun focar de PPA (n.r. pestă porcină africană) până în prezent. Îmi doresc la fel să fie în continuare. Direcţia Sanitar-Veterinară împreună cu toţi colegii din teritoriu au luat măsuri serioase asupra acestui aspect”.

Nicolae Crista a mai spus că, în prezent în ţară sunt confirmate 330 de focare de pestă porcină la nivelul judeţelor: Tulcea, Bihor, Satu-Mare, Constanţa şi Brăila, iar virusul nu poate afecta sănătatea omului, omul putând fi doar vector indirect în transmiterea bolii de la un animal la altul sau de la o gospodărie la alta. (Hardy Cvoica)