Deponeul de la Lupac, poveste fără sfârşit

315

UPDATE:

Instalaţiile de la deponeul de la Lupac, au trecut testul de anduranţă, ne-a informat Cristian Bîtea, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Caraş – Severin.

Mai rămâne de rezolvat problema bazinului de retenţie a levigadului, afectat de o ridicare de pământ. Experţii în construcţii au prezentat două soluţii. În cel mai rău caz, darea în exploatare va fi întârziată cu cel puţin trei luni.

26 de primari şi reprezentanţi ai unor unităţii administrative din judeţ au participat la o întâlnire pe tema deponeului de la Lupac.

Din partea Consiliului Judeţean au fost prezenţi managerul de proiect arhitectul Victor Naidan şi Cristian Bâtea, director executiv. La finalul discuţiilor, nici de data aceasta nu a fost avansat un termen pentru punerea în funcţie a deponeului iar primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, a fost tranşant anunţând că va da în judecată Consiliul Judeţean. ,,Am plătit în ultimii doi ani peste 6,5 milioane de lei pentru transportul a peste 1000 de tone de gunoi, lunar, de la Reşiţa la Oradea. Nu se mai poate tolera acest lucru fiind vorba de banii reşiţenilor. Oameni m-au ales pentru a le reprezenta interesele şi puerea în exploatare a deponeului de la Lupac este obligatorie pentru a scădea preţul la gunoi,,

Firma piteşteană care a câştigat licitaţia de exploatare a deponeului vine cu tot felul de solicitări şi de aici depăşirea termenelor stabilite în contract. Victor Naidan, spune că săptămâna aceasta poate să fie decisivă în privinţa stabilirii unor măsuri care să contribuie la pornirea instalaţiilor iar Cristian Bâtea, director executiv, explică un alt aspect al întârzierilor:

Prezenţi la discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Judeţean pe tema deponeului de la Lupac, primarii cărăşeni şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la costurile pe care trebuie să le suporte când este vorba de strângerea şi transportul gunoiului. Unul dintre cei mai vocali a fost Marian Vlasici edilul comunei Lupac care a ameninţat, şi el, că va da în judecată Consiliul Judeţean. Motivul? Acelaşi ca şi în cazul Primăriei Reşiţa, pierderea unor mari sume de bani:

Amintim că darea în exploatare a deponeului a suferit, de-a lungul ultimilor 2 ani, modificarea de mai multe ori a termenului de dare în folosinţă. În iunie, când Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a fost prezentă la Reşiţa a dat un termen ultimativ de două săptămâni conducerii Consiliului Judeţean, pentzru ca problema să fie rezolvată.

În prezent, în afara obiecţiilor de ordin tehnic, ridicate de reprezentanţii firmei care va exploata deponeul, a mai apărut o problemă. Bazinul de levigat, în care se colectează resturile menajere, a fost deteriorat. Pentru schimbarea lui ar fi necesare alte trei luni de aşteptare care s-ar adăuga la întârzierile actuale.

(Marius Căruntu)