De Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, şeful UPU-SMURD Timişoara îndeamnă bolnavii să renunţe la automedicaţie

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este marcată sâmbătă, 17 septembrie, şi la Spitalul Judeţean din Timişoara. Modul de administrare a medicamentelor este tema propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru acest an. Cu acest prilej, medicii efectuează acţiuni de informare şi atenţionează pacienţii, asupra pericolul extrem al automedicaţiei.

Mulţi pacienţi ajung în acest spital, în situaţii în care boala este destul de avansată pentru că îşi pun singuri un diagnostic şi îşi administrează medicamente după ureche, atrage atenţia şeful UPU-SMURD Timişoara- Mihai Grecu:

Potrivit statisticilor, erorile de medicație constituie una din cauzele  principale ale vătămărilor și vatămarilor evitabile în sistemele de sanatate din întreaga lume.

Pacienții și familiile lor sunt singurele constante în sistemele de sănătate, din ce în ce mai complexe. Un pacient poate primi îngrijiri în diferite unități sanitare și la mai mulți furnizori medicali, din diferite specialități.

Fiecare pas din procesul de îngrijire conține anumite riscuri inerente. Pe măsură ce pacienții se deplasează între furnizorii de servicii de sănătate, aceștia devin vulnerabili la schimbări: de la modificarea stării lor de sănătate, schimbarea echipei medicale și medicamentele prescrise. Implicarea pacienților și a familiilor care s-au confruntat cu vătămări în urma administrării unor medicamente poate oferi informații despre defecțiunile sistemului. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că vocea lor, a pacienților, este auzită în asistența medicală.

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților.

Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile  de medicatie.

Administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

De același autor

Related Articles