De Ziua Educaţiei, la Reşiţa, a fost lansată monografia Casei Corpului Didactic, lucrare unică în România

Casa Corpului Didactic Caraș-Severin a organizat Ziua Educației, joi, 5 octombrie, într-un mod cu totul deosebit, în prezenţa actualului şi a foştilor directori ai instituţiei, prin lansarea monografiei instituţiei, volum semnat de prof. dr. Nicolae Magiar.

S-a întâmplat ca domnul director Ionuț Gârtoi să aleagă o zi foarte fericită și la propriu și la figurat pentru că sărbătorim și Ziua educație și ziua lansării acestei monografii care, până în prezent, în țară nu mai au alte instituții de acest gen. Există doar o singură broșură la Galați în rest nu sunt. Eu când am făcut documentarea am sunat în 11 județe să îmi dea un model și au spus că nu au și atunci a trebuit să fac documentarea aici la fața locului în arhivă ca să găsesc materialele disponibile și am reușit să o fac și am aflat lucruri care nici nu bănuiam cât de intensă și bogată este activitatea din această instituție. E mai puțin spectaculoasă decât a ISJ-ului, de exemplu, la vedere, dar în interior este foarte multă muncă cu impact mediu și pe termen lung pentru cadrele didactice.

Potrivit lui Nicolae Magiar, cartea este unică în România, pentru că nicio altă instituţie de profil din ţară nu mai are o monografie concepută într-o asemenea manieră compactă, la care şi-au adus contribuţia toţi directorii care s-au aflat la conducerea CCD, de-alungul timpului.

La eveniment au fost prezenţi directorii Casei Corpului Didactic Caraș-Severin, care au coordonat și sprijinit activitățile de formare de-alungul timpului. Este vorba de prof. Tudor Deaconu, prof. Nicoleta Marcu, prof. Ovidiu Andronescu și prof. Elena Blujdea, cărora le-au fost înmânate diplome şi plachete de mulţumire.

Despre rolul Casei Corpului Didactic în formarea cadrelor didactice din judeţ, dar şi de cât de importantă este cunoaşterea istoriei acestei instituţii, aflăm de la actualul director, prof. Ionuţ Gârtoi:

Ne-am gândit că astăzi de 5 octombrie să sărbătorim Ziua educației într-un mod deosebit, odată având posibilitatea să lansăm monografia Casei Corpului Didactic, scrisă de domnul profesor Nicolae Magiar și totodată mă gândesc la colegi, cadrele didactice care ne-au onorat cu prezența pentru că, de obicei se vehiculează că Ziua educației este o zi liberă, dar noi ne-am gândit să o valorificăm într-un mod diferit pentru ca mulți colegi și-ar fi dorit să desfășoare activități cu elevii de la clasă, dar cred că trebuie să facem un lucru deosebit pentru cadrele didactice, mai ales că noi suntem Casa Corpului Didactic și mă bucur pentru că astăzi ne-au onorat cu prezența foarte multe cadre didactice și părinți și chiar și copii pentru că până la urmă cred că reușim un lucru deosebit să arătăm că prin formarea cadrelor didactice, alături de părinți, reușim cu adevărat să punem elevul în centrul sistemului educațional și asta ne dorim noi în Caraș-Severin.

Concret, în ceea ce privește ziua de astăzi, am lansat monografia Casei Corpului Didactic şi domnul profesor Magiar, ne-a expus despre implicarea dumnealui, munca pe care a desfășurat-o în realizarea acestei monografii și sunt invitați foștii directori ai CCD care și-au lăsat amprenta asupra viziunii instituţiei de-a lungul timpului.

Totodată am prezentat invitaților noștri pentru că, conform legii învățământului preuniversitar Casa Corpului Didactic evoluează către Centrul pentru Carieră Didactică, în conformitate cu noua lege a învățământului preuniversitar punând totodată rolul de formator, adică cea mai importantă instituție de formare în județul Caraș-Severin și totodată consider că, e important să menționăm că noua lege aduce în atenția noastră un nou articol care ne vorbește de condiția de formare a cadrelor dicatice odată la doi ani pentru că, este important ca toți factorii implicați în sistemul educațional să înțelegem că avem nevoie de această formare continuă pentru că trebuie să ținem pasul cu toate aceste modificări din învățământ, cu metode moderne care vin în urma proiectelor PNRR sau pe PNRAS și cred că, pentru noi cadrele didactice implicate în acest sistem rămân o provocare căruia sigur îi vom face față.

De asemenea, la evenimentul care s-a consumat în curtea instituţiei au fost prezenți, inspectori şcolari, directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ din județ, cadre didactice, precum și elevi şi colaboratori ai Casei Corpului Didactic Caraș-Severin şi reprezentanţi ai mass-media.

***

Pentru Radio Reşiţa, prof. Ionuţ Gârtoi, actualul director al CCD Caraş-Severin:

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles