De pe Valea Cernei la… Academia Navală din Annapolis (SUA)!

Unul dintre tinerii cu care orașul Băile Herculane – și chiar țara noastră! – se poate mândri este Cornel-Victor Barbu, în vârstă de 18 ani, care în acest an a absolvit Colegiul Național Militar TUDOR VLADIMIRESCU din Craiova și a fost admis la Academia Navală din Annapolis – SUA, unde va pleca peste numai cîteva zile! Cornel-Victor Barbu face parte dintre cei absolvenți de colegii militare din țară din acest an care au fost admiși pentru a-și continua cursurile la tot atâtea insituții prestigioase de învățământ militar din Statele Unite ale Americii!

Este ca o moștenire de familie : stră-străbunicul meu a fost erou în primul război mondial, străbunicul meu a fost erou în al doilea război mondial și, după aceea, fratele meu a mers la Liceul Militar din Alba Iulia și mi-am zis că de ce nu pot să încerc și eu! Primii doi ani – clasa a IX-a și a X-a – le-am făcut la Colegiul Național Militar MIHAI VITEAZU din Alba Iulia , iar după aceea s-a reînființat colegiul militar de la Craiova și m-am mutat aici, fiind mai aproape de casă.

Tânărul absolvent al Colegiului Național Militar TUDOR VLADIMIRESCU din Craiova este primul tânăr militar român care după 10 ani a fost admis pentru a urma cursurile Academiei Navale din Annapolis. Primii 10 la sută din promoție am putut să optăm pentru o academie din America și acesta fiind un vis al meu de mic, nici nu am stat pe gânduri și am acceptat! Au fost foarte multe etape de parcurs, dar am avut susținere din partea bunicilor, părinților, a fratelui meu, a prietenilor și am reușit! Primele șase-șapte săptămâni vom face doar instrucție – pregătire militară generală -, iar după aceea vor începe cursurile propriu-zise! Voi merge pentru prima dată în Statele Unite ale Americii și, sincer, am emoții! Cursurile vor dura patru ani și voi veni acasă doar de Crăciun și vara! După absolvirea academiei mă voi întoarce în țară și voi folosi la noi ceea ce voi învăța acolo! Din anul 2008 nu a mai intrat niciun student român, deși au aplicat! Sunt foarte fericit și în același timp sunt mândru că am reușit să-i fac pe bunicii mei, pe părinți mândri de mine și de ceea ce am putut să fac!

Înainte de plecarea peste ocean, Cornel-Victor Barbu și cei doi colegi ai săi s-au întâlnit cu ministrul apărării din țara noastră – Mihai Fifor și ambasadorul SUA la București – Hans Klemm : Am fost invitați cei trei care am reușit la academiile din SUA și am primit diplome din partea Academiei și câte o medalie din partea statului român! A fost foarte emoționant, a fost prima oară când am întâlnit o persoană așa mare și acesta a fost ca un cadou datorită muncii noastre!

Paul-Sever SMADU