Primăria Arad reduce considerabil valoarea proiectului de reabilitare şi modernizare a Pieţei Catedralei, care se ridica la 107 milioane de lei, urmând să se aloce cel mult 24 de milioane de lei după rescrierea proiectului tehnic ce nu va mai include şi o parcare subterană cu 261 de locuri.

Primele demersuri pentru reamenajarea Pieţei Catedralei au fost făcute de administraţia locală în 2014, iar în 2019 a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de licitaţie pentru realizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor. Conform anunţului de la acea dată, lucrările erau estimate la 107 milioane de lei plus TVA, dar procedura de atribuire a contractului nu s-a mai finalizat. Acest proiect prevedea demolarea a 13 spaţii comerciale deţinute de municipalitate în piaţă, iar în subteran s-ar fi construit o parcare. Amenajările de la suprafaţă ar fi inclus alei pietonale, mobilier urban, spaţii verzi, un canal de apă lung de 150 de metri şi o fântână arteziană cu 148 de jeturi având o înălţime de până la 7,5 metri. Zona ar fi fost pavată pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi cu dale din piatră de culori diferite.

Acum, Piaţa Catedralei va fi reamenajată cu un buget de 23,8 milioane de lei. Se propune refacerea şi realizarea de noi spaţii verzi, realizarea de alei şi zone pietonale, construirea unei fântâni arteziene şi amplasarea de mobilier urban. Propunerea Primăriei a trecut la limită de votul dat, joi, în Consiliul Local Municipal, 11 consilieri din 23 fiind pentru renunţarea la parcarea subterană. Proiectul aprobat prevede actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru ‘Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din municipiul Arad’, indicatori aprobaţi iniţial în anul 2019.

Faţă de proiectul anterior, care prevedea o parcare subterană cu 261 locuri, în acest caz vor exista doar 15 locuri de parcare la suprafaţă. Raportul de specialitate care a însoţit proiectul aprobat de consilieri arată că realizarea unei parcări subterane ar fi prea scumpă, iar lucrările s-ar desfăşura prea aproape de clădirile istorice din zonă.

Primăria Arad trebuie totuşi să reamenajeze Piaţa Catedralei, unde acum funcţionează o piaţă agroalimentară care va fi desfiinţată, fiind construită deja o piaţă nouă în apropiere pentru a fi mutaţi comercianţii.

Piaţa reamenajată va deveni pietonală şi va fi legată de Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi de Turnul de Apă pentru ‘punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic prin prisma existenţei a nouă clădiri monumente de arhitectură în perimetrul pieţei’. Lucrările ar urma să fie realizate în termen de 24 de luni.

Piaţa Catedralei se află în zona istorică a Aradului, fiind înconjurată de palate seculare şi monumente de arhitectură, precum Catedrala Ortodoxă Veche, Casa ‘Tabacovici’ sau Palatul ‘Nadasdy’. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.