Reșițenii vor plăti mai mult pentru serviciile de salubrizare începând cu această lună. Decizia de majorare a prețurilor apare ca urmare a imposibilității primăriei de a mai subvenționa transportul gunoiului la Oradea.

Conform municipalității bugetul local a fost afectat începând cu anul 2018 din cauza mai multor factori. Unul dintre motive este micșorarea impozitului pe salariu de la 16% la 10%, prin care primăria a pierdut 3 milioane de euro. Sursa principală de venit o repezita cota parte de 41% din acest impozit. Totodată, adoptarea ordonanței 114, prin care a fost mărit salariul minim în construcții la 3.000 de lei, toate lucrările aflate în derulare prin programele de dezvoltare și-au mărit costurile. Astfel, diferența de bani a fost trecută în sarcina primăriei. De asemenea, decizia guvernului de a trece plata indemnizațiilor pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap, în seama primăriilor, a reprezentat o altă cauză.

Primăria municipiului Reșița plătea către SC Bratner Servicii Ecologice SRL, o subvenție lunară în cuantum de 130 lei/tonă, pentru transportul deșeurilor la deponeul ecologic de la Oradea. Valoarea totală a subvenției plătită de la bugetul local în anul 2018, pentru transportul gunoiului la Oradea, a fost de 2.738.115 lei, pentru o cantitate anuală de deșeuri menajere de 21.026 tone.

Începând cu data de 1 mai 2019 noile tarife pentru colectarea deșeurilor menajere va fi de 14,95 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice, în loc de 10.40 lei. Agenții economici și instituțiile publice vor plăti începând cu luna mai 149,52 lei/mc, vechiul tarif fiind de 103,96 lei.