DAJ Caraş-Severin atrage atenţia producătorilor de brânzeturi: Telemeaua de Sibiu se mai poate vinde doar de producătorii locali

194

Telemeau de Sibiu este cel mai nou produs protejat românesc conform legislației europene și naționale în vigoare.

Liviu Munteanu – purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin a declarat pentru Radio Reşiţa că, denumirea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic sau teritoriul administrativ al județului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Produsul a primit protecție națională începând cu data de 7 iunie 2018. Dreptul de utilizare a logo-ului național, precum și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3. Brânzeturi cu denumirea ”Telemea de Sibiu”, va reveni exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Sibiu, care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și certificare recunoscut de MADR”.

Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, mai afirmă acesta. Liviu Munteanu atrage atenţia producătorilor de brânzeturi din Caraş-Severin că nu vor mai putea comercializa pe piaţă produse sub denumirea de telemea de Sibiu pentru că Protecţia Consumatorilor va verifica modul de etichetare şi utilizare a logoului.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu urmează să facă informarea consumatorilor, să monitorizeze utilizarea denumirii ”Telemea de Sibiu” și să ia măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.

Amintim că, România are în prezent patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate, precum: ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată.

Alături de produsele deja înregistrate, România are, în prezent, încă patru produse în stadiul de evaluare: ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Caşcaval de Săveni”, ”Scrumbie de Dunăre afumată” și ”Telemea de Sibiu”. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: Mediafax.ro