Mobilizare de forţe la cutremur şi accident feroviar! E vorba doar de exerciţii ale ISU

Mobilizare de forţe în cadrul unor exerciții de cooperare ale ISU cu alte instituții specializate în gestionarea situațiilor de urgență.

Staţiunea de pe Valea Cernei va fi luată astăzi cu asalt de importante efective ale MAI, dar şi a altor structuri care sunt mobilizate în caz de forţă majoră. În jurul orei 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Semenic” al judeţului Caraş-Severin va organiza un exerciţiu de cooperare pe linia managementului unor situaţii de urgenţă generate de producerea unui seism. Scenariul presupune producerea unui cutremur cu magnitudinea de 5,7, la o adâncime de 9,5 km, cu epicentrul în zona Mehadia – Băile Herculane. Sunt avariate reţelele de electricitate, apă, canalizare şi sunt afectate mai multe imobile, printre care şi Liceul Hercules. Acolo se prăbuşesc mai multe elemente de construcţie, izbucneşte un incendiu, iar peste 10 persoane sunt rănite sau blocate în urma acestor evenimente, spune purtătorul de cuvânt al ISU, Elena Tarla.

O altă situaţie de urgenţă va fi semnalată în zona Grota Haiducilor, unde, din cauza mişcărilor seismice, două persoane se accidentează în timpul escaladării unui perete de căţărare.

Cea de-a treia situaţie operativă gestionată în cadrul exerciţiului va implica rătăcirea unor turişti în zona montană (Izvorul lui Munc). În urma cutremurului, din cauza surpării unor poteci, aceştia nu mai găsesc calea de întoarcere către staţiune.

Scopul exerciţiului vizează verificarea viabilităţii procedurilor şi planurilor operative şi de cooperare, fluxului informaţional, capacitatea de reacţie şi decizie a structurilor implicate, precum şi antrenarea structurilor cu atribuţii în gestionarea acestor situaţii de urgenţă. Anul trecut a fost organizat un astfel de exercițiu complex pe DJ 582. Și atunci a fost nevoie de cooperarea între ISU, Poliție, SAJ, Jandarmerie, Salvamont și Crucea Roșie.

Misiune dificilă și pentru forțele MAI din Mehedinți

Planul roşu de intervenţie va fi activat astăzi şi de pompierii din Mehedinţi, unde va fi simulat un accident feroviar. Potrivit scenariului exerciţiului, în jurul orei 12:30, trenul Regio compus din locomotivă şi 5 vagoane, având la bord peste 40 de călători, care circula dinspre Bucureşti spre Timişoara, din cauza unor defecţiuni tehnice, deraiază de pe şina de cale ferată, în tunelul Tufări.

În urma deraierii, vagoanele 4 şi 5 au ieşit de pe şina de cale ferată, fiind proiectate în pereţii laterali ai tunelului, provocând avarii majore la structura acestora, celelalte vagoane rămânând pe şine. În urma impactului puternic, izbucneşte un incendiu violent la instalaţia electrică a vagonului nr. 4, cu pericol de propagare la vagoanele învecinate.

Din cauza faptului că accidentul s-a produs într-un tunel de cale ferată, se creează o acumulare foarte mare de fum şi gaze toxice, existând pericolul de intoxicare a călătorilor din vagoane.

(Sebastian Dragomir)