Cutremur de 5,7 grade în Vâlcea, resimţit în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv Banat

UPDATE, ora 17.50

Mai multe replici ale cutremurului de 5.7 grade de la ora 15 şi 16 minute s-au produs în judeţul Gorj. Ultima dintre ele, cea de la 17 şi 24 de minute a fost cea mai puternică, având magnitudinea 4,2. Celelalte patru au avut intensităţi cuprinse între 2,8 şi 3,5, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


UPDATE, ora 17.30

ISU Mehedinți anunţă că în urma primului apel, un echipaj de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă a intervenit pentru inlăturarea a trei olane (țiglă) aflate în pericol de cădere.

In urma celui de-al doilea apel, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin a intervenit cu o autoplatforma pentru îndepărtarea unor elemente de tencuială.

In urma celui de-al treilea apel, un echipaj din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin a intervenit pentru înlăturarea pericolului produs de un burlan aflat în pericol de cădere.

In total au fost înregistrate patru apeluri, dintre care unul nu s-a confirmat.

Pe timpul recunoașterilor executate în teren de echipaje din cadrul tuturor subunităților, a fost identificată o singura casă degradată, marcată cu inscripția “cade tencuială” care prezenta cărămizi căzute pe trotuar, in municipiul Drobeta Turnu Severin.


UPDATE, ora 15.40

Un cutremur de 5,7 grade s-a produş marţi, în judeţul Vâlcea, fiind resimţit şi în mai multe judeţe ale ţării, printre care și Banat.

Potrivit INFP, seismul s-a produs la o adâncime de 40 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Niş 212km V de Brasov.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7, produs marţi după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai importantă replică, de 3,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 15:29, la adâncimea de 5 km, respectiv la 101 km sud-vest de Sibiu, 103 km nord-vest de Craiova, 133 km vest de Piteşti, 169 km est de Timişoara şi 181 km sud de Cluj-Napoca.

Cel de-al doilea seism a avut magnitudinea de 3,4 şi s-a produs la adâncimea de 10 km, la 100 km nor-vest de Craiova, 110 km sud-vest de Sibiu, 138 km vest de Piteşti, 167 km sud-est de Timişoara, 187 km sud-est de Arad şi 189 km sud Cluj-Napoca.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.

Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI

❗ATENȚIE❗În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Reguli în caz de cutremur

Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.
ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

 • în interiorul unei clădiri
   nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.
   adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
   dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
   protejează-ți mai ales capul şi faţa.
   îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
   dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.
 • în lift
  – apăsă butonul de urgenţă.
   când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).
 • într-un loc public (un magazin)
   stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.
 • în exteriorul unei clădiri
  – stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
  – stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
 • într-un vehicul
  – rămâi în interior.
   oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
   după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.
 • pe munte
  – fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
  – sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

De același autor

Related Articles