Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa organizează pentru cadrele medicale din Caraş-Severin cursuri pentru obţinerea atestatului de “medici recoltori” în cadrul programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Doctorii interesaţi se pot înscrie până în data de 6 mai la sediul unităţii medicale. Cursul este gratuiţ, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Violeta Florea.

Vă reamintim că femeile între 24 şi 65 de ani îşi pot face gratuit testul Babeş–Papanicolau pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin. Din neştiinţă sau din lipsă de intereş majoritatea femeilor ignoră controalele preventive, deşi au nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie, care trebuie însă să fie înscris în programul naţional.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în Caraş-Severin, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Medicii trag un semnal de alarmă asupra importanţei acestei investigaţii, mai ales că anul trecut 1 din 10 femei au fost depistate cu cancer de col uterin. Dacă atunci când a debutat programul existau într-o singură lună şi peste 100 de solicitări pentru testul Babeş–Papanicolau, de la începutul anului s-au prezentat foarte puţine persoane. Prin aceste investigaţii gratuite se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la această formă de cancer şi la felul în care poate fi prevenită. Conform specialiştilor, până la 80% dintre cazurile de acest tip de cancer pot fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening. Pe lângă aceasta, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.Vaccinarea-impotriva-cancerului-de-col-uterin–reluata-numai-la-solicitarea-parintilor

Din păcate, în fiecare an, în Europa, aproximativ 60.000 de femei află că au cancer de col uterin, iar 30.000 de femei mor din cauza acestei forme de cancer din cauză că în multe ţări nu există programe eficiente de screening de col uterin sau vaccinare împotriva HPV. Şi în România, cancerul de col uterin este responsabil de circa 2.000 de decese anual, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, în timp ce incidenţa cancerului de col uterin este dublă.

Daiana Roşca