Cotele Dunării scad văzând cu ochii

837

Debitul Dunării la intrarea în țară este de aproximativ 3.000 de metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală a lunii iulie.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, până la sfârşitul acestei săptămâni, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar la valori de 3000 – 3100 m3/s, cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în scădere uşoară.

Șeful Sistemului de Gopodărire a Apelor Caraș-Severin, Sorin Vizitiu spune că nu există niciun pericol pentru mediul acvatic sau pentru transporturi.

„Nu are niciun fel de impact negativ debitul scăzut al Dunării, din această perioadă, întrucât fluviul pe sectorul nostru din judeţ şi o parte din judeţul Mehedinţi este în regim amenajat, sub forma de lac de acumulare. Debitele scăzute nu influenţează nici navigaţia, nici fauna. Chiar dacă va mai scădea, debitul se va reface din afluenţii principali, aflaţi în amonte.”

La intrarea în ţară, cotele apelor Dunării sunt măsurate zilnic, la 4 staţii hidrometrice: Baziaş, Drencova, Moldova Nouă şi Orşova. Aceste măsurători sunt realizate de angajaţii Sistemului de Gopodărire a Apelor Mehedinţi.

Începând de săptămâna viitoare sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și de munte, provocate de ploi.

Citeşte şi: Destinaţie de vacanţă: croazieră pe Dunăre!

(Sebastian Dragomir)