Controale rutiere în toată ţara. Au fost vizaţi şoferii băuţi la volan

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Aşa sună îndemnul poliţiştilor rutieri, dar care nu întotdeauna este luat în seamă. Peste 150 de şoferi care au circulat la sfârşitul săptămânii trecute pe şoselele din Caraş-Severin au fost puşi de poliţişti să sufle în aparatul Drager. Pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi în valoare de peste 4 mii de lei, iar doi şoferi au rămas fără permis. Controale similare s-au desfăşurat şi în Mehedinţi. Acolo, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere, dintre care 6 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce se află sub influența băuturilor alcoolice. Şofatul este incompatibil cu alcoolul, subliniază Cecilia Dăneţ de la IPJ Caraş-Severin:

„Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge”.

Poliţiştii vor fi în continuare prezenţi în trafic pentru prevenirea accidentelor de circulaţie şi sancţionarea abaterilor rutiere. În această săptămână sunt vizaţi şoferii şi mai ales pasagerii care nu poartă centura de siguranţă.

(Sebastian Dragomir)